Husförhör genomfördes i Hultatorp

VITTSJÖ. Så var det åter dags att ställa färden mot Hultatorp skola, för husförhör.
Dock inte som i gamla tider där man verkligen kunde få sätta sina kunskaper på prov vad gällande det som står i Katekesen.

Erna Olsson hälsade oss alla välkomna efterhand som vi kom in i den gamla skolsalen.
Där inne hade hon ställt i ordning med bord och stolar samt dukat upp så vackert på de olika borden.

Dagens predikant var Stefan Dahlström och började med att rikta ett stort tack till Erna som varje år gör det möjligt att hålla husförhör just här på denna platsen.

Att hålla husförhör efter gamla traditioner låter sig inte göras i dessa moderna tider utan Stefan hade gjort som så att han sammanställt några punkter som vi sedan kunde diskutera runt borden under fikat och efter det skulle Stefan hålla ”förhör”

Han berättade att förr – när husförhör skulle hållas så kunde det vara av en skräckblandad förtjusning.
Skräcken för att kunna sin Katekes till förtjusningen av att få veta vad som hänt i bygden, att få träffas och utbyta erfarenheter av olika de slag.
Det var också ett sätt för kyrkan att få reda på om man var folkbokförd där man skulle , en dåtidens folkräkning helt enkelt.

Wittsjö Hembygdsförening stod för underhållningen denna kväll men innan dom tog sig ton höll Stefan en kort bön och unisont sjöng vi psalm 289 – Guds kärlek är som stranden och som gräset. Vid orgeln satt Kerstin Sturesson.

Först fick vi höra fyra sånger
- Känner du det underbara namnet
- Små nära ting - Frälsningssoldaten
- Det växte en blomma

Efter välförtjänta applåder dukades det fram till en riktig go fika , allt hembakat av Erna. Fikat kostade inget men för den som ville kunde en slant eller två läggas i en liten korg. Hela intäkten kommer att skänkas till Ukrainahjälpen.

Under tiden så skulle vi ju diskutera det som stod på lapparna som Stefan delade ut och det gjordes det säkert tillsammans med annat.

Sen var det dags för själva förhöret. Att svara på favoritpsalm eller bibelord var nog det lättaste och på dom andra frågorna fördes det lite diskussioner.

Därefter var det åter dags för sånggruppen och nu fick vi lyssna på två sånger till
- Du hemmets jord
- Nu kommer kväll
Än en gång varma applåder för deras fina framträdande.

Kvällen avslutades med att vi tillsammans sjöng Bred dina vida vingar samt att Stefan höll ännu en kort bön.

 

Top