Blomsterprakt i världsklass

VITTSJÖ. Månadens möte inleddes av Jörgen Borgström, VD på Snapphanens Sparbank i Bjärnum.

Han kom för att informera om den kommande nedläggningen av bankens kontor i Vittsjö, samt den service man istället kan ge på kontoret i Bjärnum, något som det även skrivits om i Norra Skåne. Nu fick de som var närvarande på mötet även tillfälle att ställa frågor kring detta och en del annat. Några frågor kom att handla om den buss som kommer att kunna skjutsa bankkunderna till Bjärnum och andra tog upp den mängd bankbedrägerier som under senare tid drabbat främst äldre personer och vad man kan göra för att undvika sådant.

Vår nästa gäst var den rikskända trädgårdsexperten Ing-Marie "Inka" Johansson från Kristianstad.

Hon berättade många intressanta saker om hur man kan odla och skydda sina växter. Ett av hennes nyaste experiment kallar hon "Dungen". På ett relativt stort område i närheten av bostaden har hon och hennes man hjälpts åt att plantera inte minde än 30 000 tulpanlökar av alla de slag.

Lökarna hade inte gått att sälja och skulle därför slängas, men så blev alltså inte fallet. Lökarna planterades i februari då tjälen gått ur marken, vilket den gör tidigare i Skåne än i mer norrliggande delar av vårt land.

I april var det så dags att se resultatet och sakta men säker uppenbarade sig en kolossal mängd olika tulpaner i massor av klara färger. Dungen blev en ren färgexplosion och förmodligen kunde inte alla de fina bilderna Inka tagit ge rättvisa åt detta. Det måste helt enkelt ses i verkligheten!

Ing-Marie passade också på att ge oss en del bra tips när det gäller just tulpaner. Hon berättade att om man lägger lökarna på sidan i jorden när man planterar dem så får de längre blomningstid. Ett annat tips var att gräva ner några tomflaskor i jorden intill tulpanerna och låta en del av halsen på flaskorna sticka upp ur jorden. Då kommer vinden att susa i flaskan och orsaka vibrationer i jorden som skrämmer bort sorkar och mullvadar som annars kan äta upp lökarna innan de ens hunnit komma upp. Till sist, då tulpanerna kommit i knopp, ska man spruta parfym runt om dem på jorden och bladen. Detta skrämmer bort rådjur som vill äta upp själva blomman. De säkraste sorterna att satsa på är Darwintulpaner och Rembrandttulpaner enligt Inka.

Hon har även testat ett annat lite roligt knep. På secondhandbutiker har hon köpt en massa virkade dukar och spänt upp dessa mellan stadiga pinnar. Där kan sen diverse klängväxter klättra upp och blomstra. Hon vill dock poängtera att hennes eget arvegods från mormor och farmor inte hamnat där.

Inka nöjer sig förstås inte med att odla enbart tulpaner. Hennes trädgård är ett under av växtlighet och vi fick se fler fina planteringar, en i form av kombinationen påskliljor och pärlhyacinter som lyste i de svenska färgerna.

Även rosor och dahlior fanns att beskåda. En av de största dahliorna hon har i sin trädgård heter Dinnerplate (mattallrik) och gör verkligen skäl för sitt namn!

Ing-Marie odlar även hel del frukt och grönsaker förstås och i hennes trädgård finns allehanda råvaror från naturens rika skafferi! Hennes fantastiska trädgård går att besöka för intresserade som vill få inspiration till sin egen täppa, säger Inka glatt.

 

Top