Författarafton på biblioteket i Strömsnäsbruk

STRÖMSNÄSBRUK. Jag heter Kristina och har varit "bokslukare" så länge jag levt, vilket till slut nu resulterat i en utrensning av bokbeståndet.

Noga har jag gått igenom de jag inte kan skiljas från, de som jag kan tänka mig läsa igen och de jag inte vill behålla.

En hel del sorteras bort, men en hög som jag inte kan skiljas ifrån är författade av en svensk kvinna:
ELISABET NEMERT, född 1950, adjunkt i svenska, historia, konsthistoria och filmvetenskap. Har dessutom författat ett stort antal fackböcker!
Hon har också skrivit de böcker som ligger i min "hög". Dessa böcker har låtit mig vara med när den tiden utspelade sig, lärt mig om livet då och framför allt fokuserat på kvinnans roll i samhället.
När så biblioteket annonserat om en författarafton med Elisabet Nemert blev jag överlycklig!

En parant författarinna kom med sin man från Sollentuna Aftonen började med en saga som fick oss att tänka till. Att allt inte är som det ser ut att vara!
Efter det gick boktiden snabbt. Eftersom böckerna är skrivna i kronologisk ordning började det med hennes första bok "Bortom stjärnan”.

Nu är vi i Betlehem på Jesu tid. Så följer 1200-talet med boken "Ringens gåta", 1300-talet med "Ödets hav", 1400-talet med "Den vita liljan, 1600-talet "Röd måne", 1700-talet Rovfåglarnas tid" , 1800-talet "Ljusets dotter och "Älvornas kulle" 1900-talet "Vargarnas tid" och de tre sista böckerna "Blå Längtan", "Älvornas kulle" och "Drömmarnas flod". Ytterligare en bok är på gång.

Elisabet berättade och läste utdrag ur böckerna och genomgående i alla var att de handlade om kvinnornas situation under respektive tidsperiod. Och här kan man säga att utvecklingen gått långsamt fram!

Publiken bestående av mest kvinnor, men av fyra män, vilket enligt Elisabet är rekord! Kul att det sattes i Strömsnäsbruk! Ja, för den som vill veta mer om kvinnans historia och läsa en lärorik bok samtidigt, kan jag bara rekommendera dessa ovanstående böcker

Ann Hanzon på biblioteket tackar Elisabet för en givande kväll.

Avslutningsord blir en berättelse om den gamle mannen som berättar för sitt barnbarn att det finns två vargar inom oss som slåss.
En som är rädsla och hat och en som är kärlek och tillit "Vem av dem vinner?" frågar barnet. "Den som vi matar", blir den gamles svar.

 

Top