Magisk ”I juletid” i Verums kyrka

VERUM. Verums kyrkfönster lyste inbjudande på vår väg in i kyrkan. Förväntansfullt sorl hördes från alla kyrkbänkarna inför kvällens konsert.
Nu ska vi förflytta oss sex veckor framöver mot julen för att få höra vad den har att erbjuda musikaliskt sett.

Och jag kan lova att det blir många applåder för kvällens medverkande, Christer Frostensson, präst, Vittsjö-Verums eminenta kyrkokör under ledning av Mats Lunnergård, församlingshemmets duktiga damer och herrar, ljud och ljustekniker, vaktmästare och övriga medhjälpare, ingen nämnd och ingen glömd!

Jo visst ja, kvällens huvudpersoner, den gudabenådade trumpetaren Magnus Johansson, lika gudabenådade pianospelande Marcos Obeda och så kvällens gudabenådade stjärna Tommy Nilsson!

Efter välkomnande ord av Christer Frostensson såg Magnus till att maskoten Nallen satt under sin lampa som vanligt. Lampan har varit med i 18 år nu, men "I Juletid" 20-årsjubilerar i år och för Verums kyrka är det 6-årsjubileum!

Lampan med sin Nalle

Kyrkokören och Magnus Johansson inledde med "Änglavingar", Dags för entré för Tommy Nilsson, en stor poet som skriver både text och musik till sina låtar.

I år har han skrivit en julsång som berör mycket. Den heter " I år är julen min" med tanke på alla barn som får dela sina dagar och veckor mellan föräldrarna. Mycket poetisk och tänkvärd text. Bland all fin julmusik är det svårt att välja vilken man tycker bäst om.

En av Tommys favoriter var en som blev skriven för gitarrer bara för att en mus hade gnagt hål på bälgen till orgeln! Och det var "Stilla Natt", sång växelvis med trumpetsolo.

Flera kända julsånger följde både av kören själva och tillsammans med de andra.

Marcos fick briljera med sin egenhändigt arrangerade "Julpolska", vilket han naturligtvis klarade galant!

Christer Frostenssons betraktelse om frågan "Varför längtar vi till julen" fick oss att tänka stjärnan och ljuset över Betlehem. "Ty ett barn är fött, en som är oss given..." Det är detta som gör att det blir jul, fred, välsignelse, ljus och glädje. "Stad i Ljus" följde

Under kvällens lopp fick vi också höra och njuta av: "Oh mein Papa", Amazing Grace", "En dag", "O Helga natt", "När juldagsmorgon glimmar" samt en hyllning till Tommys vän och f.d svärfar Lasse Berghagen.

Många fler fantastiska sånger fick vi höra av kören, Magnus, Marcos och Tommy, innan kvällen tog slut, alldeles för fort, tycker jag. En kväll att minnas med värme och glädje!

Här följer fler bilder från konserten:

 

 

Top