Lucia från Texas till Småland

En sällsynt variant visades där Grålle traktor hade en självbindare monterad i fronten med drift från krafttaget som förmedlade kraften till självbindaren. Denna modell skall vara den enda i Sverige. Äldre mopeder och en lättviktare på 98 cc ingick i kortegen.

I hembygdsgården arrangerades bröllopsmiddag efter vigsel, följt av leve då brudparet ropades ut och högtidstalet hölls av länets museichef.

Musikkåren spelade och Bankeryd-Texas Lucia framträdde. Någon gång på 1800-talet utvandrade en framgångsrik person från Bankeryd till Texas Han lyckades så bra i sitt nya land att han unnade de fattiga i Barkeryd samma lycka. Han bjöd alla intresserade på resbiljetten till Texas för att skapa en ny framtid. Det var 180 personer från Barkeryd som nappade på erbjudandet och ställde färden till Texas med betald biljett. Förbehållet var att resenärerna skulle arbeta av biljetten på givarens ranch och det var nog inte så svårt med tanke på penningvärdet i Texas.

Inte nog med detta. Efter en tid valdes en Lucia bland ättlingarna till de utvandrade från Barkeryd. Som pris erhöll Lucian gratis resa till Barkeryd tillsammans med sina föräldrar för att delta i hembygdsdagen i Barkeryd. Det är föreningen i Texas som bekostar denna resa. Förra årets Lucia besökte alltså sina förfäders hembygd vid hembygdsdagen i Barkeryd. Det var 21:a gången som Texas Lucia besökte Barkeryd.Top