Danskt ”smörrebröd” och visor på skånska

VITTSJÖ. Denna gång lockade SPF Vittsjös månadsmöte ovanligt många besökare! Över 30 personer hittade till församlingshemmet där det vankades läcker fika i form av danskt ”smörrebröd” och bjöds på omväxlande musikalisk underhållning. Trubaduren Rosita Olsson och vissångerskan Ellinor Lundh spelade och sjöng allt från Bellman till skånska visor på dialekt.

Med lätt förklädnad framfördes skånska visor på göingedialekt. Ellinor fick föreställa "påg" och Rosita "grebba".

Rosita Olsson har utbildning från Musikhögskolan i Malmö och har arbetat som musiklärare på Linnéskolan i Hässleholm under många år. Hon har också varit verksam som trubadur runt om i Skåne ända sedan unga år. Under en tid hade hon ett eget jazzband som spelade på Hässleholms jazzklubb och ett flertal andra ställen. Rosita Olsson har även turnerat med ”Skånespelarna” och varit engagerad i evenemanget ”Musik i Skåne”.

Ellinor Lundh har varit förskollärare i sitt yrkesverksamma liv, men också sjungit i olika körer. Hennes man Christer Lundh var en svensk vissångare som samlat och dokumenterat skånska visor och som han även gett ut både på skivor och i bokform. Några av dessa framfördes nu av Ellinor på genuint göingemål, vilket var intressant att lyssna på! Hon menar på att det blir en helt annan känsla i texterna när man sjunger dem på dialekt. Dessutom är det viktigt att bevara de gamla sångerna för eftervärlden.

Rosita Olsson behärskade både piano, gitarr och dragspel och Ellinor Lundh spelade på Kazoo, ett litet musikinstrument i metall som förvränger rösten till ett nasalt ljud. Lite som att spela på kam, menade hon. Sångutbudet var väldigt varierat. Det blev både Bellman, Cornelis Vreeswijk, Harry Belafonte, Anita Lindblom och gospel i en härlig blandning. Publiken bjöds även in till allsång och sjöng med i ”I natt jag drömde”, ”Brev från kolonien” av Cornelis och Edvard Perssons ”Vi klarar oss nog ändå”.

SPFs månadsmöte i mars samlade ovanligt mycket folk.

I pausen serverades sedan danskt ”smörrebröd” och besökarna kunde njuta av tre olika smörgåsar med diverse läckerheter.

Styrelseledamot Dorte Grenaa hade fullt upp ute i köket där hon med imponerande finess skapade läckra danska "smörrebröd".

Dessa ansvarade danska Dorte Grenaa, ledamot i styrelsen, för och det märktes att hon visste precis hur de skulle se ut!

Fler bilder från mötet:

Ellinor Lundh och Rosita Olsson uppträdde för första gången tillsammans på SPFs månadsmöte i mars.

När Rosita slog sig ner vid pianot blev det svängiga låtar på både svenska och engelska.

Förutom gitarr och piano behärskade Rosita Olsson även dragspel.

Dessa läckra smörgåsar avnjöts av gästerna/ publiken i pausen.

 

Top