Vårfest med fotboll

VERUM. SPF i Verum hade bjudit in föreningar från Bjärnum och Vittsjö till denna Vårfest, fast ute var det inte så mycket vår, men inne blev det en mycket varm och god stämning, bland nästan 100 som samlats i bygdegården. Jan välkomnar alla och sen tar kantor Curre vid med allsång ”Ju mer vi är tillsammans ”.

Efter vi avnjutit en god landgång tar Erika Nilsson från Vittsjö GIK damfotboll vid. Född i Tånneryd och bor nu i Markaryd, kom till Vittsjö och blev 2013 ungdomsansvarig för fotbollen, från 2016 är hon ordförande.

På en fotbollsfest fanns inte så många tjejer att dansa med, det var inte så kul tyckte killarna, därför startade Kalle Olsson ett damlag 1979. 2010 kom Thomas Mårtensson till Vittsjö, 2011 gick de rakt igenom serien. Premiär-året i allsvenskan 2012 blev de 6:a. 2017 byggdes en ny sittplatsläktare, det skulle finnas 800 sittplatser under tak. 2019 blev de 3:a, hittills bästa placeringen. Thomas är en viktig inspiratör för tjejerna, han har haft olika sidekicks bla. Stefan Ekstrand, ifjol Ulf Kristiansson och 2024 blir det Jonas Axeldal. Ekonomin är tuff att få ihop. Vittsjös omsättning är 11 miljoner. Från svenska fotbollsförbundet får Damklubbarna dela på 25 miljoner, medan herrarna får 20 miljoner per klubb, väldigt orättvist fördelat.

Erika tackar och lämnar över till Thomas. Han tar vid och fortsätter med hög och tydlig röst så då behövs ingen mikrofon.
Tjejerna jobbar vid sidan om fotbollen, Sandra Lynn jobbar som sjuksköterska, Nellie Persson är polis och jobbar natt, sen träning kl 10.00 på fm, där blir inte mycket vila. Han tänker ofta hur orkar tjejerna, men sammanhållningen är så god. Thomas berättar med mycket känsla om tjejerna, inte minst Katrina Gorry som nu flyttat till England, förstår att pengarna betyder en del, 24000:- här och kanske 100000:- i mån utomlands.
Thomas bor i Kivik så det blir många mil till de 10 träningspassen i veckan som tjejerna har. Han har hjälp med fysträningen av Agne Bergvall från Växjö, och sjukgymnast 1-2 ggr i veckan.
Thomas trivs bra i Vittsjö, han känner att det finns så bra människor runt honom, eldsjälar som Kalle Olsson, Jörgen Larsson, Göran Roslund och tidigare John Edfors med flera.
Under Damfotbolls VM i Australien nämndes Vittsjö ofta, det fanns ju 3 tjejer från Vittsjö i Australiens lag. Spelartruppen från ifjol har bytts ut med 6 nya spelare.

Premiären på hemmaplan blir den 20 april mot AIK kl. 14. -Då hoppas Thomas vi är på plats och hejar. Erika lärde ju oss en ”hejarramsa”.

Jan tackar Erika och Thomas med varsin blomma, och överlämnar en gåva på överskottet från dagens fest till Damlaget. 

Festen avslutas med kaffe och rulltårtsbakelse, lotteridragning och Curres avslutningssång till Damlaget ”Bättre och bättre dag för dag”.

 

Top