Utställning modelljärnväg

HÄSSLEHOLM. ”Hässleholm nästa” heter utställningen som föreningen Hässleholms Modelljärnväg har i Kulturhuset mellan 2 mars och 20 april. Här visas tågbanor och tåg i olika skalor. Personal från föreningen är på plats och berättar gärna om vad som finns med på utställningen.

Den minsta tågbanan är i skala Z (1:220)

Här visas till exempel en liten tågbana i skala Z ( 1:220) som är mycket ovanlig. Denna har skänkts till föreningen av en privatperson.

Denna modell är byggd i den vanligaste skalan, dvs H0 (1:87)

Landskapet runt omkring järnvägsspåren är en stor del av hela modellbygget.

Sedan finns tågbanor även i den skala som är den vanligaste, skala H0 (1:87), och i vilken föreningen byggt upp sin stora anläggning ute på Tygvägen på Garnisonen. Denna otroligt stora anläggning är helt autentisk, vilket innebär att samtliga stationer som byggts upp där finns i verkligheten.

Här syns ett modelltåg i den största storleken.

En gammeldags dressin finns att beskåda på utställningen.

Ett ånglok för smalspår i verklig storlek tillverkat 1980.

Förutom flera olika tågbanor där tåg av skilda slag rullar fram visas även ett stort autentiskt ånglok tillverkat för smalspår, vilket innebär att spårvidden är 600 mm, till skillnad från normalspår som är 1 435 mm. Loket har tillverkats 1980 i Glimåkra för museibanan i Kristianstad. Även en dressin gör loket sällskap, samt en gammal bagagevagn med SJs emblem på och tidsenlig resväska.

 

Top