Hög stämning i Bjärnums skola

BJÄRNUM. Det var glada miner och hög stämning i Bjärnums skolas aula vid SPF Trivsams SeniorEvent under fredagseftermiddagen.

Publiken är samlad inför SPF Trivsams aktiviteter i Bjärnums skolas aula.

Efter en liten rockad i programmet fick Snapphanebygdens Sparbank inleda dagens program. Johan Fritzon visade en kort film som visade hur bedragarna kan gå till väga. Under stress och ett övertygande beteende hos bedragarna är det lätt att luras i en fälla. Det viktigaste budskapet Johan hade var att aldrig lämna ut några koder eller logga in på Bank-Id på uppmaning av någon annan. Tyvärr händer det alltför ofta att lurendrejarna lyckas i sitt uppsåt.

Johan Fritzon uppmanar publiken att aldrig lämna ut koder eller logga in på Bank-Id på uppmaning av någon.

Professor och äldreforskare, Ingmar Skoog stod för den andra punkten på dagens agenda. ”70 är det nya 50” är titeln på Ingmars bok som låg till grund för dagens föreläsning. Boken baseras på resultat från den pågående stora befolkningsstudie H70, som ger forskare möjlighet att jämföra olika generationer 70-åringar med varandra. Slutsatsen är att äldre aldrig varit yngre än de är just nu. Att vara 70 i dag är jämförbart med hur tidigare generationer kunde leva när de var 50. Den tid som äldre behöver hjälp med åldersrelaterade sjukdomar har skjutits fram och kommer senare i livet. Utvecklingen märks också bland den ännu äldre generationer. Förekomsten av demens har minskat bland 85-åringar och dom klarar sig generellt bättre på egen hand. Ingmar gav också råd till dem som vill leva ett långt och friskt liv.

Med hjälp av diagram åskådliggjorde Ingmar hur åldrandet ändrats genom åren.

Några av Ingemars råd i korthet:
Motion, det vetenskapliga stödet för motion är väldigt starkt.
Mat, satsa på medelhavsdiet. Ät mindre rött kött.
Sömn, försök sova sju till nio timmar per natt.
Träffa människor, det är farligt att vara ensam.
Var nyfiken. Testa nya saker, gör saker du drömt om.
Håll i gång hjärnan med sådant du tycker om. Gör kulturella aktiviteter, sjung i kör och dansa.

Ingmar framförde sin föreläsning på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Vilket ledde till mycket skratt från publiken

I skepnad av Sten-Åke Cederhök drog Anders några Göteborgs historier, till stor glädje från publiken.

Efter en välförtjänt fika tog Anders Mårtensson över scenen. Anders är skådespelare, imitatör och sångare. Efter 40 år i underhållningsbranschen har Anders ett långt cv. Han har varit gäst i Hellenius hörna, Klassträffen, Solsidan med mera. Dagens framträdande var främst som sångare och imitatör, Cornelis, Björn Ranelid, Ulf Lundell, Sten-Åke Cederhök och många flera röster presenterades. Med peruk framställdes vår kung på ett porträttlikt sätt. Det blev ett festligt avslut på showen då publiken uppmanades att ta fram sina mobiltelefoner och sätta på ficklampan under tiden Anders framförde Stad i ljus, som Tommy Körberg. Extranumret blev också en Tommy Körberg klassiker, Anthem. Även här lyste mobilernas ficklampa upp lokalen.

Samtliga som framträtt på scen, samt ljud och ljustekniker, Ann-Sofi Hellström, från Studieförbundet Vuxenskolan och skolvärdinnan Rebecca Davidsson, avtackades med honungsprodukter från Bibrudens Biskafferi. Jill Müller från företaget var personligen på plats för att överlämna gåvorna.

 

Top