Det ståtliga landmärket i Bjärnum är nu fällt

BJÄRNUM. Vi har nu sovit på saken och kan därmed acceptera, att vi blivit av med vårt ”Landmärke”.

Klockan sju på morgonen den 16 april 2024 stod vårt Vattentorn fortfarande på plats.

Dagen var kommen då man skulle fälla det fina Vattentornet i Bjärnum, som sedan 1967 varit ett landmärke för många. Klockan var bara lite över åtta på morgonen den 16 april, då JINERT startade upp sina förmonterad multikranar i krysset Ringvägen- Jägaregatan. En kall och frisk morgon och några få åskådare som var intresserade av händelseförloppet med sitt kära vattentorn.

Efter lite varmkörning så var det klart med att skicka upp två montörer i en korg, för att montera de stroppar och kedjor som skulle vara till lyfthjälp utav det 30 ton tunga klotet. Förberedelserna var rigorösa och inget fick gå snett när man sysslar med så här tunga grejer.

Rickard Sponza från JINERTS smedja, fäster första länken i kulan på Vattentornet.

Alla fyra stropparna är nu fästa vid kulan på Vattentornet.

Efter några timmar så var vi många Bjärnumsbor på plats, inklusive lokalradio och lokalpress med målet att dokumentera en stor händelse i Bjärnums Historia.

Jenny Sandgren från Radio Kristianstad tar en ståfika med Karin och Mats Olofsson mellan lyften av Vattentornet i Bjärnum.

Ingen blev besviken då Tunga Lyft från JINERTS i Hässleholm särade på klot och kropp vid lunchdags. Sedan tog det några timmar innan själva kroppen på ca 30 meter fälldes.

Då har kulan på vattentornet tagit mark och nu väntar uppklippning.

Nu ligger såväl kulan som kroppen vid varje sida om fundamentet och nästa projekt blir när firma Schröder Skadeteknik skär ner allt i mindre bitar och detta lär ske under morgondagen. Nog var detta en dag i Bjärnums historia att minnas! 


Fler bilder från tisdagen

Rickard Sponza har tänt sin skärbrännare och börjar lägga snittet runt Tuben på Vattentornet.

Kulan på Vattentornet helt loss kl. 12.22 tisdagen den 16 april 2024.

Då var även tuben loss från sitt fäste och på väg ner bakom fundamentet som den stod på.

Tuben som tornet stod på är på väg att läggas på gräsmattan andra sidan fundamentet.

Ansvariga för nedmonteringen av Vattentornet Schröder Skadeteknik Filip Steensbjerre platschef Johan Larsson Arbetsledare samt Eric Larsson Arbetsledare.

JINERT ställde upp med 2 stora kranar och kunnig personal Mats Rasmusson med sin 500 ton kran Billy Ivarsson Brandvakt samt Rickard Sponza Skärbrännare.

Då var Bjärnums Vattentorn en saga all efter att ha tjänat Bjärnumsborna med fint vatten i 28 år. 

 

Top