Sopplunch på Träffpunkt Linden

VITTSJÖ. Ett tjugotal personer hade kommit till Linden denna torsdag i mitten av maj dels för att äta god soppa och dels för att lyssna när Karin Persson kom och stod för underhållningen.

Innan allt började klockan 13.00 hade en hel del förberedelser gjorts, inköp av alla varor, soppa och rabarberpajer skulle göras klart och dukning också så klart.

Marita och Monica var eminenta kockar till soppan och Solveig till rabarberpajer samt en äppelpaj.

Dukat för sopplunch

Klockhyacint

Britta började med att hälsa alla hjärtligt välkomna till denna sopplunch och ett särskilt välkommen till Karin som kommit för att spela och sjunga för oss.

Medan soppan värmdes på spisen berättade Karin lite om sig själv samt sjöng några sånger för oss.
Karin berättade att hon i 6 års åldern i julklapp fick sitt allra första instrument, en rosa ukulele i plast. Några år senare fick hon sin allra första gitarr och sedan dess har detta varit hennes instrument även om hon kan hantera andra såsom den psalmodikon hon hade med sig.

Psalmodikon och gitarren

Mellan sångerna fortsatte Karin att berätta mer om sitt liv bland annat att hon föddes i Hallaryd, varit bosatt i Emmaljunga, flyttade till Hamneda och var bosatt där i 50 år och sedan 6 år är hon bosatt i Vittsjö. Är med i både Hembygdskören och kyrkokören i Vittsjö samt i ett spelmanslag i Hallaryd. Fotboll och biodling är andra intressen hon har.

Karin i berättartagen

Innan soppan fick vi lyssna på
- kom hör min vackra visa
- blomman
- maskros och tjärdoft

Stoj och glam i köket

Grytor fulla med soppa

Så var det dags för servering och soppan smakade förträffligt, det märktes för i stort sett alla bad om påfyllning. Mycket prat och goa skratt vid borden gav en härlig stämning i hela lokalen.

När alla ätit klart bad Britta om att få allas uppmärksamhet ännu en gång. För den som vill komma till Lindens sommaravslutning den 13 juni finns det en anmälningslista på Linden, max 40 personer. Det kommer att serveras ugnsbakad lax, potatis, sås, sallad samt en god kaka till kaffet. Kostnad 80 kronor per person. Sista anmälningsdag är den 5 juni.

Lite allsång är aldrig fel – det blev i form av ett Sven Ingvars potpurri. Karin sjöng Violer till mor och så blev det lite allsång igen.

Karin med sin gitarr

Hon berättade historien bakom psalmodikonen, hon tidigare sagt att hon skulle försöka spela - Den blomstertid nu kommer – för oss och det klarade hon med glans.

Därefter serverades kaffe och de goda pajerna som hade en strykande åtgång.

Innan vi tackade Karin med varma applåder, blommor och choklad fick vi lyssna på ännu ett par sånger.

Mätta nöjda och glada gick vi så ut för att njuta av vårsolens glans.

Lite fakta om psalmodikon från Wikipedia:

Ett psalmodikon är ett musikinstrument. Det är ett slags förenklat långspel som spelas med stråke men ibland istället knäppes. Det utgörs av en långsmal resonanslåda med oftast en, men ibland två och någon gång flera melodisträngar spända över en greppbräda mellan översadel och stränghållare eller undersadel och löper över ett stall. Kallas ibland för psalmonika, psalmodikum, notstock mm.

 

Top