Återinvigning av Ubbe och Pensionatsgästerna

VITTSJÖ. Idag på den svenska nationaldagen var det dags att avtäcka två nygjorda statyer, nämligen Ubbe som stod på den stora stenen nere vid trekanten. Ubbe, Snapphanen blev stulen för ett antal år sedan, tråkigt men sant. På Nationaldagen kl 11 skulle den nygjorda statyn avtäckas. Först lite historia av Vittsjö fondens man Claes Ruderstam som lät oss åhörare få följa med på en liten historisk resa just om dåtidens Snapphaneland. Stig Sjöberg blåste fanfarer.


Statyn Ubbe

Den nya Ubbe är en helt fantastisk nästintill kopia fast tillverkat i ett annat material, mycket större, är i verklig storlek och i ett annorlunda material. Vacker fin färgnyans på skulpturen och i utförande magnifik. Nya info plakat finns för de intresserade att läsa.

De tre herrar från vänster är: kommunens representant Simon Berneblad som pratade om hur viktig konst och utsmyckning är. Den andre är gjuteriets man: Sören Rosengren som har arbetat med 3-D och fått fram en prototyp så nära som den stulna Ubbe var. Har verkligen gjort ett bra jobb, han berättade hur de hela har gått till, intressant. Den siste mannen till höger är: Claes Ruderstam som är mannen bakom allt det här jobbet, pusslet och som har lagt ner många timmar för att allt skulle bli bra. Och det blev mycket bra, det får han all kredd för, han sitter i styrelsen för Stiftelsen Vittsjö fonden men också i Vittsjö förskönings fond. Det är ju dessa fonder plus en privat generös gåva som gör att detta kunde genomföras.


Pensionats gästerna

Så här ser de ut i närbild, mycket bra gjorda båda. Även dessa har Thore Brogårdh gjort, framarbetat från skiss från start till utfört projekt.
Idag är båda statyerna framställda av ett kompositmaterial som gjuteriets man Sören och Claes båda är nöjda med.

Vi som var på dessa två evenemang har fått en historieföreläsning i snapphane- tidens år men också via pensionatens start och bästa tid i början av 1900 talet. En intressant förmiddag var det i alla fall, nu när jag har kollat mera från bilen söderut så möts man av snapphanen Ubbe som vaktar över Vittsjö. Han pryder sin plats och så hoppas jag att dessa två får stanna kvar länge.

Några fler herrar har ju hjälpt till med diverse arbete, det får vi inte glömma.

 

Top