Nationaldagen firas med flagghissning och nationalsång

BJÄRNUM. Firandet av Sveriges nationaldag i Bjärnums hembygdspark inleddes med en regnskur och musikalisk underhållning av Peter och Tobbe (Peter Nylander och Torbjörn Arvidsson).

Peter Nylander och Torbjörn Arvidsson

Dessa båda herrar sjöng och spelade en trevlig blandning av diverse svensktoppslåtar blandat med lite Elvis och annat från det stora landet i väster. Låten ”It never rains in southern California blev en uppmaning till solen att titta fram igen, vilket den också gjorde efter ett tag.

För hundratalet personer som samlats i hembygdsparken fanns det kaffe och nygräddade våfflor med sylt och grädde att köpa. Bibbi Eliasson och Susanne Andersson hade fullt upp vid våffeljärnen…

…och de flesta av besökarna verkade vara sugna på en fika i väntan på uppmarschen med fanbärare från Bjärnums Fornminnesförening. Dessa gick sedan i procession med olika flaggor genom parken ackompanjerade av Grönstets blåsorkester.

Därefter hissades den svenska flaggan av Bengt Eliasson medan Grönstets spelade passande musik till detta och sedan även den svenska nationalsången.

Så var det dags för Hembygdsföreningens ordförande Håkan Andreasson att hålla ett tal dagen till ära. Detta kom att handla om hembygdsparkens olika byggnader som malttorkan från 1700-talet, skvaltkvarnen nere vid dammen, Stavshultsstugan och den gamla skolan som byggdes 1869. Samtliga byggnader ditflyttade från andra ställen.

Han nämnde även några personer som haft stor betydelse för trakten. En av dessa var Mathilda Johansson, även kallad ”rige Mathilda” eftersom hon ansågs mycket förmögen. Denna kvinna donerade 1938 ett cirka 10 tunnland stort skogsområde till Bjärnums municipalsamhälle. Det är nu ett populärt strövområde i anslutning till museet. Även soldaten John Åkesson Peto och hans son Atto Peto var viktiga personer som bidrog med ett stort antal bruksföremål från den gamla bonde- och bygdekulturen, vilka finns bevarade på Hembygdsmuseet.

I hembygdsparken finns dessa två träskulpturer av Atto Peto och hans dotter Karin. Atto levde och verkade efter sitt valspråk ”Vårda din hembygd och arvet efter fäderna”.

Till sist passade Håkan Andreasson även på att informera om kommande aktiviteter i hembygdsparken.

Grönstets blåsorkester fortsatte sedan att underhålla med pigga jazztoner blandat med andra medryckande låtar.

 

Top