Sveriges Nationaldag firades i Vittsjö

VITTSJÖ. I dag firar vi runt om i landet svenska nationaldagen 2024. Gråa trista och blöta moln gör att vi får fira denna dag inomhus. Vi människor tål väta men inte spelmännens instrument så idag är vi i Medborgarhuset/ Allaktivitetshuset. Paraden med Kalkmanslaget i spetsen tågade in i salen med flera av byns föreningsflaggor i tåget. Spelemännen uppe på tiljorna och fanbärarna stod i rad nedanför. Dagens hälsningsanförande Inger Gustavsson hälsade alla hjärtligt välkomna till denna ceremoni.

Vi fick lyssna på Kalkmanslaget där de spelade vacker medryckande musik från fiol, tvärflöjt, dragspel och klarinett.
Därefter blev det ett högtidstal av hembygdsföreningens nyvalda ordförande Lynn Heurlin Karlsson. Som berättade om sitt cv men också gav hennes synsätt att beskriva Vittsjö med alla små byar runt omkring tätorten. Mycket vackert och intressant att lyssna på och som man kan utforska gåendes eller med bil, båt och cykel. Ett trevligt tal av en nästan nyinflyttad person som belyser det som vi andra bofasta inte alltid tänker på. Näste man att äntra scenen var Arne "grus" Persson, gitarr/ sång som tillsammans med Mats Lunnergård (piano) framförde ett par vackra visor som man förknippar med Vittsjö.

Inger har full kontroll över det hela är van sen tidigare och ber att nästa prominenta person kommer upp på scen, nämligen ordförande i Stiftelsen Vittsjö fonden Claes Ruderstam. Han berättar om fonderna, med dess start 1988 och deras beslut idag om vilken förening i byn som kommer att tilldelas 2024 års diplom samt en prissumma på 10 000 kr. Priset går till Vittsjö skytteförening som startade 1901 och fortfarande fungerar.

Föreningens kassör Anders Olandersson tar emot priset och säger det kommer väl till pass för rep av skyttegården har de planerat sedan länge. Varma applåder fick de båda.

Dagens korta andakt håller komminister Christer Frostensson i och talar om hur viktigt det är att sätta punkt och gå vidare. Bön och avslutningsvis en vacker sommarpsalm som Christer sa att alla kan den och det var sant. Som sig bör på denna viktiga dag Sveriges nationaldag så vi avslutar med vår fina Nationalsång.

Inger Gustavsson säger ett stort tack till alla medverkande med choklad och presentkort att användas på sommarcafé Sjöstugan och än en gång tack till alla som kom hit idag. Så bjuder hembygdsföreningen på kaffe och kakor, varsågoda och välkomna fram. Själv passar jag på att säga tack för en väl genomförd dag och trevligt när det blir uppslutning på arrangemang som görs för vår by Vittsjö

 

Top