Trädgårdsvisning i Finja

FINJA. För ett par veckor sedan fick maken och jag tips om att i Finja finns det en fantastiskt fin trädgård samt ett café som är väl värd att besöka. Ja, varför inte göra ett besök, men så dök det upp en inbjudan från Vittsjö Hushållningsgille och Vittsjö LRF att vi kunde hänga med på en trädgårdsutflykt till just denna platsen och det hela skulle gå av stapeln 4 juli, samling vid stationen i Vittsjö för samåkning kl 18.

Boevas i Finja var platsen vi skulle åka till.

Vi välkomnas av makarna Bo och Eva (därav namnet) och inne i caféet var det förberett för vår ankomst, beställning på vad var och en ville äta hade gjorts tidigare, det vi hade att välja på var räkmacka, köttbullsmacka eller våffla. Några valde en sort andra valde både macka och våffla.

Alla lät sig väl smaka av detta goda innan Bo och Eva berättade lite om hur det hela startade.

Bo och Eva berättade för oss att dom bott på platsen sedan 2001 och efterhand har både hus och trädgård fått den prägel det har idag. Från början blev det mest trädgårdsvisning i samband med Öppen trädgård. 2017 -2018 gjordes en helrenovering av gamla hönshuset till det som idag är caféet och den form av verksamhet som dom har idag är inne på fjärde säsongen.

Att komma hit är väldigt populärt och det är en hel föreningar som bokar in besök samt många som är på busstur som väljer att göra ett stopp just här. Då det är ett begränsat antal platser både i och utanför caféet så har makarna valt att ha öppet för allmänheten fredagar och söndagar.

Eva berättade för oss att just idag var det Bos födelsedag så rent spontant stämde alla upp i ”Ja må han leva” följt av ett fyrfaldigt hurra.

När alla ätit och var nöjda var det dags att titta och gå runt i både trädgård och hantverksboden. Hantverken som säljs är vad dom pysslar mer under den tid som trädgården och caféet ligger i vila. Men innan vi gjorde tackades Bo och Eva med en gåva från Hushållningsgillet och LRF, en bok om Hushållningsgillets 100 års historia.

Några valde att strosa själv, andra gick tillsammans med Bo eller Eva för en guidad tur i den lummiga grönskan. I trädgården har dom ett stort ståtligt tulpanträd som dom sett blomma endast en gång och då med en blomma. Trädet har nu nått den höjden att det i vissa vinklar helt skymmer flaggstången.

Inne i hantverksboden kunde man både titta på eller köpa något av deras alster som gjorts eller något annat till exempel servetter

Här nedan följer fler bilder från Boevas i Finja.

 

 

Top