Intervju med Mustafa MohamedFramgång kräver hård träning
- När visste du att du ville bli hinderlöpare?
- Det tog något år, faktiskt. Först sprang jag alla möjliga sträckor i medel- och långdistans. Sedan specialiserade jag mig på hinderlöpning.
- Tränar de mest framgångsrika löparna i t. ex Kenya, Etiopien eller Marocko annorlunda än vad du och andra svenska löpare gör?
- Inte mycket annorlunda, säger Mustafa. Den stora skillnaden är att t. ex Kenya har så otroligt många löparämnen. De tränar hårt men det gör jag också. men om de har 100 talanger så är det lättare för dem att hitta en blivande storlöpare. Blir en av dem skadad eller sjuk, som jag blev i somras, så är det många andra som kan ta över.
- Vem var din ungdomsidol?
- Haile Gebrselassie.
- Hur mycket bättre tror du att Anders Gärderud skulle blivit om han tränat som eliten gör idag, undrar jag?.
- Anders tränade mycket hårt med mycket mängdträning. Han tränade också spänst och hopp för att klara hinder och vattengrav. Nej, jag tror inte han hade blivit bättre med dagens träningsmetoder. Han hade också en otrolig talang.

Råd till ungdomar i Vittsjö GIK
- Hur tycker du att en 12-årig kille eller tjej från Vittsjö GIK bör träna för att bli en bra hinderlöpare?
- Allmän träning är bra. Prova på olika grenar och prova gärna andra idrotter. När de blir lite äldre bör de träna mot målet att bli en uthållig 10.000-meterslöpare. Det är en bra grundträning. Sedan kan de specialisera sig på hinderlöpning.
- Vad betyder det för dig att Obama har blivit president i USA?
- Det var bra med en generationsväxling. Man får ju inte heller glömma att det inte är så länge sedan som de svarta i USA saknade rösträtt. Idrotten är bra. Där är det prestationerna som räknas. Har jag OS-guld så kan ingen ta det ifrån mig.

Spännande utmaning idag
- Hur tror du det går i dagens utmaning?
- Det blir svårt. Jag har sett deras statistik-jämförelser men jag tror jag skall springa något snabbare än det schema de gjort för mig. Men det blir spännande. Jag har aldrig gjort detta förut. 

Jag tackar Mustafa för intervjun. Han tar sig tid att skriva några rader i Åke Larssons rally-dagbok. Åke vet att Mustafa också åker SAAB.

Mustafa ställer också upp på bild tillsammans med systrarna Amanda och Tilda Dahlkvist respektive John Jangtun Fridolin vilka alla har utmanat Musse.
 mustafa-och-ke.jpg
   musse-i-vittsj-008.jpg
   musse-i-vittsj-009.jpg
   musse-i-vittsj-004.jpg
 
Top