Tillverkning av färskost
VITTSJÖ. Efter en fin höstdag, fredagen den 17 oktober, föll mörkret över Ubbaltsvägen 24. Då samlades 5 ungdomar och 7 vuxna för att göra färskost, cream cheese. Inte så stor samling den här gången bland annat på grund av födelsedagsfirande. Det var ungdomsgruppens tredje sammankomst för året.

Ungdomarna lyssnade noggrant på Helenes information. Hon hade förberett en crowdie, en skotsk färskost, som har anor ända sedan vikingatiden och den görs på komjölk. Denna ost var alltså klar men skulle senare kryddas på olika sätt.



På spisen ställdes en stor gryta. I den hälldes filmjölk och gräddfil. Denna blandning värmdes försiktigt till 50 grader. Mot slutet tillsattes lite löpe, som gör att mjölkblandningen koagulerar, blir grynig. Löpe framställs av kalvens löpmage. Ungdomarna öste blandningen över en silduk. Då rann vasslen bort och kvar i duken blev just färskosten.


Medan detta silades, gjorde några ungdomar deg till scones. Dessa bakades i ugnen. Under tiden fördelade man färskosten och crowdien i små burkar. Sedan hackade man gräslök och vitlök. Myntablad, som hämtats från odlingen vid Hembygdsstugan i Emmaljunga, hackades fint. Grönpeppar maldes i en mortel. Efter att ha tillsatt lite salt prövade man sig fram med olika kryddblandningar. Burkarna försågs med innehållsförteckning.


Nu var det dags för ostprovningen, som man gjorde vid det dukade bordet, där det också serverades fläderblomssaft och nybakade scones. Detta skedde under glad och mysig samvaro! Några föredrog crowdien smaksatt med grönpeppar. Andra vitlök och mynta. Men alla kom överens om att samtliga färskostar var riktigt goda och alls inte svåra att göra! Det som blev över fick man ta med sig hem. Vasslen överlämnades till Helene, som skulle använda den till brödbak.
En kraftig applåd tilldelades Helene för en mycket intressant kväll! Husvärden tackade så alla för trevlig samvaro och välkomnade till Hembygdsstugan i Emmaljunga den 14 november, då vi ska försöka oss på att tova. Kanske kan det bli ett litet sittunderlag, om vi har tur!