RUNE JENSEN OM SITT LIV


BJÄRNUM Rune Jensen har levt ett spännande liv. Trots polio och cancer, har han ständigt levt efter ett enda motto: att prova på det mesta.
Nu berättar han sin historia. Och den är mer än väl värd att lyssna på.


- Kan dom, så kan jag.
Rune Jensens blick är stadig. Den brinner av iver och han talar med en lugn, följsam röst. Det märks att han berättat sin historia förr. Varje ord är noga valt, ingen detalj går åt slumpen.
Rune Jensen är en man i ålderns höst. Han är född 1931 i Stockholm. I år blir han 79 år.
- Det är märkligt, säger han.
- En gubbe som mig borde varit nedgrävd redan.


ETT BORD MED EN KANNA KAFFE

Vi träffas i rum i Vittsjö Allaktivitetshus. Jag sitter i en soffa, han i en annan. Mellan oss två står ett trädbord med en kanna kaffe, en skål socker och tre små paket med mjölk. Rune lyfter sakta på sin kopp, tar en slurk och ler nöjt. Mötet mellan oss är tio minuter försenat. Undertecknads fel då jag helt glömt bort tiden. Jag ber om ursäkt för dröjsmålet.
- Det är ingen fara. Det är inte lätt att hålla reda på allt, svarar han.


STÄMPLAD OMUSIKALISK

Rune Jensens liv är kantat med både stora medgångar och dystra motgångar. Han föddes och växte upp i en musikalisk familj i Stockholm. Pappan var dragspelare. Själv blev han, i skolan, stämplad som omusikalisk.
- Pappa blev väldigt ledsen när jag fick den stämpeln. Allt jag kan idag har jag lärt mig på egen hand, förklarar han.
Tidigt i livet, i åldern av blott nio år, drabbades han av polio. En sjukdom som för alltid kom att påverka hans vuxna liv.
- Det har retat mig oerhört mycket. Jag har inte kunnat vara med hela tiden.


DE RIKA MUTADE LÄRARNA

Rune berättar om sin barndom. Om hur han fick stryk av sin lärare för ett missförstånd, om hur det var att gå i samma klass som sönerna till dåtidens "storfräsare”. Runes familj var väldigt fattig. Av den anledningen var Rune sällan med på klassfester.
- De rika barnen mutade lärarna. Det kunde inte min familj. Det fanns inte ekonomi för det.
När Rune var fem år var han med i en svensk film. Han minns inte vilken, men scenen som han medverkade i, minns han som om det vore igår.
- Jag var en del av en grupp med barn som satt vid en lägereld. Jag spelade dragspel. Det är nog tur att jag inte minns vilken film det var. Det lät nog för jävligt.


"DET VAR ETT HELVETE"

Han berättar om den där ödesdigra dagen för 70 år sedan då han drabbades av polio. Det var i dagarna mellan jul och nyår.
- Jag mådde dåligt och gick och lade mig. När jag vaknade kunde jag inte röra mig. Jag kunde använda vänster arm. Och med den tog jag tag i min näsa för att vrida huvudet. Det var ett helvete.


SPEEDWAY I STOCKHOLM

Ett halvår senare blev han utskriven från sjukhuset. Han var lam i kroppen och påbörjade sin rehabilitering med hjälp av en gåstol.
- Sedan bytte jag till kryckor. Efter kryckorna använde jag två gåkäppar. Därefter en enda gåkäpp. Efter det klarade jag mig bra. Jag är väldigt envis.
Rune Jensen har verkligen levt efter sitt motto. Sjukdomen till trots har han provat på det mesta. En brinnande passion är allt som har med motorer att göra.
- Jag körde speedway i Stockholm Stadium. Tyvärr så körde jag och vurpade. Jag tror jag gick in rätt så hårt för det. Nästan alldeles för hårt.
Jaså?
- Ja, jag minns än i dag vad journalisterna skrev om händelsen. Det var en skribent i Dagens Nyheter. Han skrev "Den enda behållningen av tävlingen är Rune Jensen men hans vurpa drog ned honom i protokollet". Sen tror jag det också berodde på att jag var väldigt fattig på den tiden. Jag gjorde det mesta själv. Till och med dubbdäcken. Farligt, ja. Men vad gör man när man inte har råd?


"NU SKA RUNE SJUNGA"

Jag och Rune diskuterar fram och tillbaka. Vi glider sakta in på intervjuns huvudämne: musiken. För trots att Rune fick stämpeln omusikalisk i skolan, gav han aldrig upp drömmen om att få jobba med just musik.
- Jag började spela för att, ja, jag gillade ju musik. Till en början blev det mest underhållningsmusik. Ståbas och gitarr. Vi spelade på ett konditori. Och så blev det en del dansmusik. Sen kom sången in i bilden...
Sjöng du också?
- Åh, det är så roligt.
Vad är roligt?
- Sättet jag kom in på sången. Jo ser du, jag var på fest med mitt band. Den kvällen drack jag inte en enda droppe alkohol. Jag var chaufför och håller hårt på de principerna. Den kvällen så höll vi showunderhållning och mina bandkamrater sa att de skulle byta om. De lämnade mig därför på scenen. Sen, helt plötsligt, stod de framför scenen. Jag blev helt förvirrad. Och så börjar de ropa: "Nu ska Rune sjunga". Självfallet fick de med hela publiken. Så jag gav mig och sjöng sången Lilla Dumbom.
Och hur blev utfallet av det?
- Jag blev kallad för Lilla Dumbom hela sommaren...


Rune Jensen med sitt band. Rune står längst till höger med ståbas.


SPELADE PÅ STORA STÄLLEN

Rune började som fristående gitarrist. Han hade ingen fast arbetsgivare utan gav sig in på det han kände för. Ett tag spelade han dragspel med Calle Jularbo, känd dragspelare och kompositör, under vinterhalvåret.
- Jag spelade även på Nalen i Stockholm. Det var jazzmusik som gällde på den tiden. Jag hade till och med ett eget band i Stockholm. Det blev väldigt mycket jobb.
Vad hände sen?

- Det skedde väldigt mycket i mitt liv just då. En gång när jag spelade på Solliden i Stockholm, kom arrangören fram till mig och kläckte ur sig:
"En sån som du ska inte stå på en estrad". Jag frågade varför. Han svarade: "Du haltar ju så". En liknande händelse skedde i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Efter det bestämde jag mig för en sak.
Vadå?
- Att jag aldrig skulle spela i Sverige igen.


INTENSIV PERIOD FÖR BANDET

Sagt och gjort - Rune tog med sig bandet till Narvik i Norge.
- Norge var en intensiv period för bandet. Vi spelade vår första spelning på nyårsafton och vår sista på midsommar. Alla spelningar på samma ställe. Det blev sex dagar i veckan. Helt enkelt för mycket. Därför splittrade jag bandet och bestämde mig för att åka hem till Sverige. Dock fick jag ett erbjudande om att ta med bandet och spela på en norsk kryssning. Jag tackade nej och förklarade att bandet var splittrat. De bad mig samla ihop killarna. Jag tackade nej igen. Jag kände mig färdig med musiken.


EGEN FIRMA

Året var 1970 och Rune Jensen begav sig hemåt igen. Han ställde gitarren i garderoben och bestämde sig för att starta egen firma. Valet föll på ett tandtekniskt laboratorium.
- Jag hade utbildningen och var väldigt rutinerad inom yrket.
Han gifte sig med en norska. Tyvärr sprack äktenskapet ganska direkt.
- Hon ville hem till Norge. Jag kunde inte flytta med henne då jag fortfarande var i starten på firman. Det fungerade inte. Men vi är fortfarande bekanta än i dag. Det är bara ett par år sen jag träffade henne senast.


SVÅRSÅLT HUS

Rune köpte hus i Stockholm. Det var en vacker sjötomt som endast låg fem tomter från Tyresö slott. Snabbt insåg han att huset var alldeles för stort för honom och låg alldeles för nära en kund till honom. Rune fick för mycket att göra och valde därför att försöka göra sig av med huset.
- Huset var 420 kvadratmeter stort. Alldeles för mycket för en enda person. Och jag förlorade min frihet, den var jag ju så mån om. Sorgset nog var huset väldigt svårsålt.
Fick du det sålt?
- Nej, men det blev så lyckligt att jag träffade på en man som mer än gärna bytte huset mot en gård i Laholm. Att jag dessutom gift om mig med en flicka därifrån var ju bara bra.
Hur gick det med det då?
- Ja, jag hade tänkt komma hem till Laholm en fredag. Men jag dök upp redan på torsdagen. Då visade det sig att min fru skulle på semester till Stockholm. Hon åkte och... ja, hon kom aldrig hem. Jag såg henne aldrig mer. Vi hamnade i skilsmässa. Vi har en son tillsammans, jag tror han är 35 år nu. Jag träffade honom för fyra år sedan. Men det är också den enda gången.
Har du fler barn?
- Jag har fyra barn. Två sönder och två döttrar. De andra tre träffar jag så ofta det bara går.


SÅLDE GITARREN - KÖPTE HÄST

Rune flyttade till Fagerhult och passade på i samma veva att sätta ut en annons om sin gitarr. Han hade bestämt sig för att "sälja skiten" och istället köpa en häst åt sin dotter. Priset han begärde var 60 000 kronor.
- En man kom och erbjöd sig att betala 55 000. Men jag är väldigt envis med affärer. Så jag vägrade sälja för under mitt pris. Ett telefonsamtal senare hostade han upp de 60 000 som jag fick direkt i handen. För pengarna köpte jag hästen och tillbehör åt min dotter.


AKTIV I KRONOBÄLGARNA

Ett par år senare skulle den nya vägen byggas. Runes hus var i vägen och han blev utköpt av kommunen. Huset revs och Rune flyttade till Granetorp utanför Vittsjö. Han gifte sig igen och även denna gång blev det skilsmässa.
- Jag har konstaterat att jag inte haft så värst tur med kärlek. Nu bor jag utanför Bjärnum. Det har jag gjort i fem år.
Vad har du för dig nu då?
- Ja, dels så var jag aktiv i Kronobälgarna i fem år. Jag lånade en gitarr, eftersom jag inte hade en egen, och provspelade för dem. Och jag fastnade med dem för ett tag. Numera så sjunger jag i kören i Broby, kören i Vittsjö och tar egna jobb mellan varven. Dessutom spelar jag på Linden i Vittsjö då och då. Jag har även starkt språkintresse och sjunger på en rad olika språk.
Vilka då?
- Ska jag dra allihopa?
Gärna.

- Engelska, tyska, spanska, franska, italienska och mexikanska.
Mexikanska?
- Ja, jag hade kontakt med ett par mexikaner under ett par år. De kunde inte engelska, inte jag heller för den delen. Jag sjunger det endast. Mexikanska blev ett sätt att kommunicera.
Har ni kontakt i dag?
- Tyvärr inte, de slutade höra av sig för två år sen.


ETT LIV AV ESKAPADER

Man kan lugnt säga att Rune Jensen haft ett hektiskt liv. Förutom alla eskapader och skilsmässor, drabbades han av cancer för 17 år sen. Sjukdomen resulterade i att halva hans ansikte är i princip borta. Det som återstår finns tack vare kirurgiska ingrepp där man förflyttat senor från låret till ansiktet.
- Men helt ärligt så bryr jag mig inte vad folk tycker om mitt utseende. Det är inte mitt fel att det blivit som det blivit och kan inte folk acceptera det så är det deras problem.
Och du har verkligen varit med om mycket.
- Det kanske jag har. Det blir bara inte att man tänker på det. Jag ser mig mest som en sprattelgubbe som klarar det mesta.

Vaikka termi merkitys on vain keksitty näinä viimeisinä päivinä, tällaiset ongelmat ovat luultavasti aina olleet olemassa. Tänään verkossa ostettava kanta on todella hieno. Monet Yhdysvaltain kansalaiset pitävät "http://viagrasuomi.biz/viagra-naisten.html". Mitä potilaat saattavat kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ennen ottamista Viagra? Viagra on yksi kaikkien aikojen parhaista lääkkeistä. Olette ehkä kuulleet "". Hyvin tärkeä asia, jota sinun on etsittävä on "". Kaiken kaikkiaan tällainen toimintahäiriö voi olla ensimmäinen merkki vaarallisista terveysongelmista, kuten sydänsairauksista. Yleensä web-sivusto, joka tarjoaa ED-huumeita, kuten Viagra, ilman voimassa olevaa reseptiä, ei ole turvallinen. Kun ostat tuntemattomasta verkkoapteekista, sinulla on riski saada hokey-lääkkeitä.

Top