VITTSJÖS BRANDKÅR ÖVADE VID SJÖN

VITTSJÖ På tisdagskvällen var det dags för Vittsjös egna brandvärn att prova sin nya räddningsmetod. Ett gäng glada brandmän for ut på sjön för att dumpa av en kamrat som sedan skulle agera person i nöd.
- Det var riktigt kallt, berättade Andreas Fernebrand, brandman och kvällens "räddningsobjekt".

 

I våras fick Vittsjös brandvärn nya dräkter att använda i nödsituationer på sjön. Och som vanligt när man får ny utrustning, är det praxis att öva in rutiner som anpassas efter prylarna.
Vittsjös egna brandkår består av nio entusiastiska frivilliga som, utöver sina vanliga jobb, rycker ut när det krävs.
- Vi alla bär på personsökare som piper när vi behövs. Men det är inte alltid alla kan, vi har liksom ingen jour och jobbet är nästan frivilligt, förklarade Kenny Karlsson, deltidsbrandman.

 

Fernebrand fick bada

Övningen gick till som sådan att en båt for ut och lämnade av "offret" i vattnet - denna gången Andreas Fernebrand. Sedan körde båten in till land igen och plockade upp en av "räddarna" som for med ut för att rädda "offret". Med hjälp av en ny sorts bräda, bogserade man in Fernebrand som vid sjöns strand konstaterade att vattnet var "riktigt jävla kallt".
- Vi bogserar den nedkylde efter båten då det är svårt att plocka upp honom eller henne i båten. Risken är ju att båten blir för instabil, förklarade Martin Andersen, övningsledare för kvällen.

 

Alla hjälper till att dra in Andreas Fernebrand till torra land.

 

Har egen båt

Vittsjö brandkår är speciell i kommunen tack vare deras båt. Förutom Vittsjö är det bara Hässleholm som innehar en båt.
- Vi har så mycket sjöar här omkring att det är ett måste, berättade Martin Andersen.
Har ni samma båt som övriga båtägande kårer?
- Nej. Vi har en plåtbåt. Många andra större kårer har gummibåt men de kräver mer tillsyn. Och vi har inte de resurserna.
Vad händer efter övningen?
- Vi kommer att ha båtorientering för att lära känna sjön bättre, kolla olika tider och mäta olika djup.

 

Brandmännen som kan rädda dig på sjöarna i sommar.
Från vänster: Christian Svensson, Robert "Robban" Lindskog, Martin Andersen, Mikael Jönsson, Kenny Karlsson, Erika Berlin.
Nedre raden f.v: Andreas Fernebrand, Johan Jacobsson, Martin Larsson.

 

Top