Sol, sommar o Sjöstugan.

Sommartiden.
Sommartiden inträffar på lördag den 28 mars. Glöm då inte att ställa om klockan åt rätt håll. Framåt förefaller korrekt eftersom vi skall kunna avnjuta sommarljuset längre ut på kvällarna. Vi förlorar visserligen en timme av skönhetssömnen, men det får omvärlden stå ut med. Den som känner sig trött kan ju alltid se fram emot den 31 oktober. Då upphör sommartiden och vi kan återgå till sovandet igen och eventuellt återfå den förlorade skönheten.
Sjöstugan.
Jag skrev häromdagen om Sjöstugan och kallade den en av våra sommaridyller. Nu vet vi att det är en helt korrekt bedömning, då den i sommar kommer att drivas av Tallbacken. Krögaren, Bosse Andersen, sparar inte på krutet utan det kommer att bli en kraftfull satsning från hans sida. Han är i full gång att städsla personal, att söka utskänkningstillstånd, prata med leverantörer och att planera. Det blir en fullvärdig restaurang på Sjöstugan och inte bara, som tidigare, ett kafé. Du kan välja på kaffe med våfflor eller smörgåsar eller olika varma rätter. Till detta kan Du välja öl eller vin.
Öppettiderna blir från Valborg till och med augusti. Vardagar från klockan 12.00 till 21.00. Lördagar och söndagar mellan klockan 11.00 till 22.00 och under september kommer det även att vara öppet på lördagar och söndagar.  
Ljuset.
Slå på ordet ljus i Akademiens ordbok så finner du att den första grundbetydelsen av ordet är:
Ljus  s. föra någon bakom ljuset  lura; Den andra grundbetydelsen är - Ljus  adj.  stå i ljusan låga brinna klart el. för fullt. Det finns också en del näraliggande ord i betydelsen ljus:
LUX  s. oböjl.  måttenhet för belysning;    Luxuös  adj.  lyxig, praktfull.
Avnämaren LUXUS betyder ju i vårt Vittsjö lampor som är lyxiga och praktfulla och som lyser bra. Månne det var så här vår egen Uno Kristiansson en gång fann namnet på det företag han drev så framgångsrikt. En luxuös luxfabrik.
På nätet finner man också ordet LUXUS. Fast då i en helt annan och banalare betydelse - nämligen ICAs kaffe. Inte ett dugg spännande.  Inte ens gott så vi håller oss till Zoegas mörkrost. Tänk vad spännande läsning det finns i ordböcker.

Maskros

 

 

 

 

 

 

 

 

Snart kommer alla de vackra blommorna,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bad

 

 

 

 

bad, bus o svalka,

 

 

 

 

 

 

 

Sköna sommarkvällar

 

 

 

 

 

vackra solnedgångar,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...men ännu är det en bit kvar. Isen lämnar just nu våra sjöar.

 

 

Top