EMMALJUNGA VÄL RUSTAT

EMMALJUNGA. Det går mot säkrare tiden för boende i Emmaljunga och dess omgivning beträffande brandförsvaret. Numera skall brandvärnet larmas till alla tillbud i Emmaljunga enligt nya brandordningen. Som grädde på detta har brandvärnet erhållit en bättre och modernare brandbil.

De nio brandmännen i Emmaljunga brandvärn. I bakgrunden det nya räddningsfordonet.

Emmaljunga frivilliga brandkår bildades 1928 och det var mest en grupp frivilliga utan någon som helst utbildning eller släckningsmaterial. Synnerligen märkligt är att inte någon organisation bildades efter den stora och omfattande branden 1918 då stora områden och flera gårdar brann ner. Det var först efter en brand i centrum i mars månad 1928 som frågan om en Frivillig brandkår blev aktuell. Den frivilliga brandkåren beslutade 1932 bygga om en personbil till lastbil för att transport av manskap, material och den nyligen inköpta stora brandsprutan som gav 1 000 minutliter.

Sedan dess har utvecklingen gått framåt men det var ett dystert 1967 då brandkåren klassades ner till brandvärn. Besvikelserna fortsatte med en brandordning som gav besked att Emmaljunga brandvärn inte kallades till brand om det så brann nästgårds. Släckningsavtal upprättades med brandkåren i Markaryd men nu skall ordningen vara återställd. Även om Emmaljunga brandvärn skulle ha en anspänningstid på fem minuter tar det flera minuter längre tid för Markaryd att komma till den drabbade platsen, givetvis beroende på var olyckan inträffar. Lokalkännedom har stor betydelse då de lokala styrkorna känner trakten.

Nu är Emmaljunga brandvärn betydligt bättre rustade när det händer. Det nya räddningsfordonet av årsmodell 95 har flera förbättringar än tidigare brandbil. Härom kvällen var det fullständig genomgång av bilens utrustning med de nio brandmännen för att ha allt under kontroll när det händer. Bland annat finns det ett bensindrivet elverk i utrustningen. Emmaljunga brandvärn är en trygghet för bygden.

GÅVA
Ovanpå detta beslutade Stiftelsen Vittsjö fonden att tilldela brandmannaklubben en gåva på 4 000 kronor. Pengarna kommer till en del att användas för uppsnyggning av klubbrummet i brandstationen.

 

Top