Möte med Briar och Jan Brink

 

Brink började i rinken

– Jag föddes i Hörby men flyttade snart till Tyringe. Jag satsade på ishockey som många andra grabbar i byn, inleder Jan Brink en av tidernas bästa dressyrryttare. Det blev också spel i Skånes TV-pucklag.
Som 13-åring fick han sin första häst och började rida.
– Men jag blev nästan lika blåslagen som i hockey, säger Jan med ett leende.

Hästar är en livsstil och det fanns ingen hästtradition på slätten där jag föddes och inte heller i familjen. Ändå gillade jag att rida. Det fina med att rida var också att jag drog tjejernas blickar till mig och det var viktigt för en 16-åring som skulle välja mellan hockey och hästar.

 

I Flyinge öppnades ögonen

– Jag lämnade mina hockeykompisar när jag fick jobb i Flyinge där jag blev en riktig entusiast. Tro det eller ej men jag lärde mig hästskelettets alla ben, studerade stallinredningar och extraknäckte på kvällarna med att träna hästar, säger Jan. Ganska snart kunde jag sälja några hästar och köpte en alldeles ny Volvo 265 GL Cabriolet med overdrive, vilket var bland det finaste man kunde ha på den tiden. De andra i stallet undrade om det var pappas bil? Nej jag jobbar ju på kvällarna så den är köpt för mina pengar.
Efter 3 år lärorika år i Flyinge var det dags att göra lumpen. Det var tänkt att Jan skulle till K1 i Stockholm men det gick ju inte då han hade hästarna i Skåne. Det blev P2 i Hässleholm, på pansarskyttekompaniet, med Ulf Swärdh i Havraljunga som kompanichef och Hodder Stjernswärd som regementschef. Båda var hästmänniskor. Stjernswärd blev på äldre Hovstallmästare hos H M Konungen i Stockholm och Ulf hade egna hästar.

Liten gård i Tullstorp

– Mitt hästintresse blev allt starkare och jag såg mig om för att hitta en plats där jag kunde få utlopp för allt det där. I Bruno Albinsson fann jag en samarbetspartner. Han hade en liten gård som värderades till 250 000 kronor. Den bestod av ett boningshus, ett kostall och skogen klassades som skräpskog. Utan skrivna avtal så kom vi överens om att han skulle svara för uppstallning och foder varvid jag skulle träna hästarna. Så jag flyttade hästarna från Flyinge. Vi började småskaligt med s.k. oslipade diamanter och jag minns att jag hade 37 000 i inkomst under första året. Det är nu drygt 30 år sedan.
1983-1984 fick Jan Brink professionell utbildning hos dressyrtränaren George Theodorescu i Tyskland.
– Där skaffade jag mig ett nätverk som jag haft stor nytta av. Jag tränade och sålde sedan min första häst som deltog i Grand Prix. Det var faktiskt då den dyraste häst som var såld från Sverige.

Nytt ägarförhållande

– Vårt mål var att inte växa snabbare än att näringen kunde betala alla investeringar, fortsätter Jan. Vi började med att bygga till det gamla kostallet, köpte fler hästar och anställde en hästskötare.
Jan Brinks tävlande blev allt mera framgångsrikt. Och hans stora framgångar tillsammans med Briar är välkända.

– Martini blev min först tävlingshäst i landslaget där jag fanns kvar ända till 2009. Det blev sammanlagt 22 års tävlande på högsta nivå. Idag tävlar jag nationellt, ibland också internationellt, men syftet är nu att producera och presentera hästar.

Aktiebolag

– En dag uppmanade Bruno mig att köpa ut honom. Han menade att jag ju ändå gjorde det mesta. Resultatet blev att jag tog första lånet och köpte allt lösöre. Det blev nu mera komplicerat med jättelika kassaböcker och nya erfarenheter och Bruno tyckte väl att jag skötte det bra, för helt plötsligt hade jag köpt hela verksamheten i Tullstorp.

Jan hade stora planer och vill alltid planera minutiöst. Hans mål var att bygga större stall och anställa fler vilket krävde nybyggnation.
– Jag minns att jag ritade allt själv och kom till Handelsbanken i Hässleholm med modeller av papp och piprensare. Jag ville ha byggnaderna i Old English Style. De trodde det skulle bli svårt, men jag visste precis hur jag ville ha det och så blev det. 1999 var det hela klart. Jag bildade ett aktiebolag för verksamheten, men fastigheterna är privat egendom.

Hästnäringen viktig för Sverige

– I början hade vi cirka en miljon kr i omsättning. De senaste åren rör det sig om en omsättning på mellan 20 och 30 miljoner med 6 årsanställda och under sommaren ytterligare 2. Större än så vill jag inte ha det kvantitativt. Däremot ökar vi kvalitén efter hand.
Jan berättar att hästnäringen omsätter 44 miljarder kronor enbart i Sverige och att var fjärde gård i Skåne är en hästgård.

– Ni förstår att det går åt mycket foder. Jag köper vårt hö lokalt. Det är grönt när det torkas och hålls luftigt under processen vilket gör att hästarna gillar det.
– Hästsporten är enormt stor och populär, främst bland tjejer. De får jobba för sin hobby. Efteråt orkar de inget utåtriktat nattliv. Hästsporten är fostrande och krävande i sig själv och hästarna måste skötas, alla dagar från morgon till kväll.

Verksamheten har sex ben

Under tiden som Jan fortsätter berätta så förflyttar vi oss till avdelningen för avel. Vi går över kullerstensgator och grusgångar. Här finns inga trappor. Jan berättar att skräpskogen gallrats till ädelskog och att de har 8 km fina ridvägar och en egen 800-meters galoppbana. Han berättar att företaget har sex verksamhetsområden. Det första är utbildning av hästar, egna och andras. Vidare utbildning av hästar för avel, spermadonation från egna avelshästar, tävling, träning, föredrag i hela världen men främst i Brasilien, Europa och USA samt slutligen lärlingsutbildning.
– Alla anställda, även lärlingarna bor här. Vi har också ett hotell med alla tänkbara bekvämligheter. Nu är vi framme i det första stallet där vi också har ”spermaavdelningen”.

Jan berättar att de inte längre har naturliga språng för hingstarna utan att man stimulerar dem med en ”glassburk med dofter” och att hingsten sedan levererar sperman i en konstgjord vagina som är omgiven av vatten. Detta sker måndag, onsdag och fredag.
– Hanteringen är så väl utvecklad att vi nu får mellan 73 och 93% dräktighet. Då skall mycket stämma. Stoet måste ha ett moget ägg och sperman skall hålla en temperatur av 38 grader. Beroende på var stoet befinner sig så kan sperman under transport antingen vara flytande men något nerkyld i näringslösning och gel eller vid transporter med längre än 24 timmars varaktighet vara frusen till -273 graders temperatur. Vi har speciella processer för varianterna och därmed olika typer av förpackningar. En normal dräktighet kostar cirka 17 000 kronor.

Mötet med Briar

Vi pratar om hästarnas liv efter tävlingskarriären.
– Jag sysslar inte med trav- och galopphästar. Dessa hästar är ofta mycket dyrare men efter karriären är de inte värda mycket. Vi behandlar hästarna annorlunda. För Briar och mina andra tre tävlingshästar Martini, Montana och Zack, har jag förberett en hästkyrkogård i en backe bakom stallarna.

Med detta i bakhuvudet går vi till nästa stall. När vi kommer in i det åttakantiga stallet så kallar en av hästarna genast på uppmärksamhet. Det är Briar som skakar i gallergrinden så att vi alla hör. Han tycks vilja säga: ”Det är jag som är kändisen här”. Han känner igen Jan och de hälsar på varandra när vi tar bilder.
– Anledningen till att stallet är åttkantigt är att här blir ingen hästplats finare än någon annan. Ni tycker kanske här är kallt men vi har öppna fönster för att ge hästarna naturligt förhållande. De tål både kyla och värme men det måste vara ren luft.

På golvet i stallen ligger mjuka mattor som vid utelekplatser, det är rivningstegel från gamla tullhuset i Helsingborg och taket har panel av cederträ. Allting är uppmärkt, hänger i ordning och är rent. Det finns både dusch och solarium med tork så att hästarna snabbt blir torra och inte drar på sig någon förkylning.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Här är en nyanländ häst som heter Ampere. Den är holländsk med amerikansk ägare och har nu stallplats hos oss. Vi utbildar den och det är en stor ära. Det är en av världens finaste dressyrhästar och värderas till 9 miljoner, säger en stolt Jan Brink. Ampère låter sig fotograferas innan vi möter den svartvita katten Mora, en tamkatt som övergavs av sin ägare och nu har ett hem hos hästarna.

Imponerande ridhus

– Det här håller olympiska mått, säger Jan när vi kommit in i det enorma ridhuset. Ni ser att vi har många fönster, bra belysning, ljust tak och stora speglar. Här finns heller inga skuggor vilket är viktigt för såväl hästar som publik. Golvet är speciellt. Det innehåller sådan vit sand som används vid glastillverkning, gummibitar textildelar och blandas med hett vax innan den läggs på plats. Det blir inte tungt att gå i, dammar inte men ger bra spänst. Om man sköter det noga så håller det nästan hur länge som helst. Tjockleken är ungefär 15 cm.

Jag frågar vad bokstäverna runt ridhuset betyder men Jan Brink blir oss skyldig svaret.
– Jag har också frågat men ingen tycks veta, säger Jan.

 

Kerstin Thånell kliver fram och överlämnar en kartong med rieslingvin från Moseldalen till Jan Brink samtidigt som Claes Brauer tackar för att Jan så engagerat och entusiastiskt guidat oss under vårt besök, trots att en viktig amerikansk kund väntat en timme på värden.

Jan lämnar inget åt slumpen då han välkomnar oss att gå upp på andra våningen för att äta smörgåstårta och hålla Lions novembermöte.
– Innan ni går dit upp så ber jag er att noga torka av skorna på min gamla Porsche-matta. Jag får inte köra sån bil nu med nya sponsorer utan håller till godo med Mercedes. Men det duger också. Tack för besöket och välkomna åter, hälsar Jan, en av världens genom tiderna bästa dressyrryttare.

Briar har tystnat i stallet när vi torkar av skorna men katten Mora smiter upp för trappan för att stanna hos oss men hämtas efter några minuter av Jan. Vi äter smörgåstårta och fattar viktiga beslut vid mötet. En oförglömlig afton är till ända.


Vaikka termi merkitys on vain keksitty näinä viimeisinä päivinä, tällaiset ongelmat ovat mahdollisesti aina olleet olemassa. Tänään verkossa ostettava kanta on oikeastaan hieno. Monet Yhdysvaltain kansalaiset harkita "http://viagrasuomi.biz/viagra-naisten.html". Mitä potilaat saattavat kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ennen ottamista Viagra? Viagra on yksi kaikkien aikojen parhaista lääkkeistä. Olette ehkä kuulleet "". Hyvin tärkeä asia, jota sinun on etsittävä on "". Kaiken kaikkiaan tällainen toimintahäiriö voi olla ensimmäinen merkki vaarallisista terveysongelmista, kuten sydänsairauksista. Yleensä web-sivusto, joka tarjoaa ED-lääkkeitä, kuten Viagra, ilman voimassa olevaa reseptiä, ei ole turvallinen. Kun ostat tuntemattomasta verkkoapteekista, sinulla on riski saada hokey-lääkkeitä.

Top