Lions besöker Bra Plast


Själva tillverkningen sker genom formsprutning. Detta innebär att PP (polypropen) under högt tryck (ca 1500 bar) sprutas in i en form. Tommy berättar att PP förekommer i fyra olika hårdheter, allt efter kundens krav samt vidare att polypropen består av kol respektive väteatomer och därmed är helt miljövänligt.

 

 

Från 8 tankar sugs plasten vidare.

 

 

 

 

I produktionen ingår naturligtvis även att tillverka lock till de olika burkarna. Här berättar Tommy att det finns två olika varianter. En där etiketten klistras på det färdiga locket samt en där etiketten gjuts in i plasten. I vår kommun sorteras plastförpackningar som brännbart. Tommy berättar att vid förbränning ger plastförpackningarna fyra gånger mer energi än vanlig ved. Resterna vid förbränningen är koldioxid och vatten.

Stora kunder hos Bra Plast är Gillebagaren, Bergmans och Nyåkers. Detta innebär att cirka 25 miljoner förpackningar årligen lämnar företaget. Förpackningar som vi som konsumenter senare möter fyllda med till ex godis, pepparkakor eller gräddbullar.

 

Visst känns burkarna igen.

 

 

Vid Bra Plast startar ”peppar-

kaks -  säsongen” redan januari med att fylla lagren med för packningar.

För att klara de högt uppsatta målen arbetar men under måndag till fredag i treskift. I varje skift finns en ställare och två till tre operatörer. Ställarens uppgift är att ansvara för att alla maskinerna är rätt inställda samt att när problem uppstår lösa dessa.

 

 

Jonas Pålsson arbetar som operatör på Bra Plast

 

 

Operatörernas uppgift är att enligt att rotationssystem mellan olika maskiner se till att de färdiga produkterna tas om hand och så småningom forslas bort mot de stora lagerytorna.

Lagerytorna är också imponerande. Vid en rundvandring i de stora ytorna känner man lätt igen olika förpackningar.

Detta måste vara burkar för pepparkakor, javisst svarar Tommy. De där borta är för gräddbullar fortsätter han.

Efter en och en halv timmes guidad förevisning av Bra Plast kan man inte vara annat än mycket imponerad.

Jag trodde att plasten skulle lukta besvärande samt att det skulle vara väldigt varmt i tillvekningslokalerna. Allt detta visade sig vara helt fel, det är ljust, rent, ingen lukt och ingen besvärande värme.

Lions Club president Claes Brauer, överlämnade en blomma till Tommy och tackade för att klubben fått komma samt för den fina presentationen han gjort av både företag och produktion.

 

 

 

 

Anita Jakobsson har arbetat på företaget i 17 år.

 

 

 

 

 

 

Ingemar Nilsson, Allan Nyberg och Gösta Kållberg inspekterar en av de många maskinerna.

Top