Vittsjötjej på Livets vägar

Marie guidade mig runt på utställningen och först tittade vi i hennes presentation. Hon har i likhet med de andra eleverna lagt fram en uppslagen bok framför sitt tygtryck. Marie har gjort sitt i rött och inspirerats av musiken som är en viktig del av hennes liv.
– De här åren på HTS har varit härliga och jag känner att jag utvecklats på många plan, säger Marie. Vi ställer ut våra samlade verk från de tre åren och även i mina verk ser jag min utveckling. Jag vågar mycket mera nu, menar hon.

Vi ställer oss mot den vägg där eleverna visar vad de åstadkommit då de haft en manlig modell att tolka i sina bilder. Jag frågar, lite okunnigt om det föreställer en kvinna?
– Det var ju intressant, säger Marie. Nej, vi hade en manlig modell och konst skall ju kunna tolkas olika av betraktarna. Så det var ju kul att du tyckte så.
Jag undrar vad hon egentligen tänkte om min kommentar? Men faktum kvarstår att hennes tolkning av modellen är mycket iögonfallande och tilltalar mig mycket.

 

 

 

 

 

Från platsen där vi stod kunde man också få en helhetsbild av tygtrycken som var upphängda på en cirkelrund stång.
– Ja och under respektive tygtryck ligger våra presentationer, infogar Marie.
Marie tar ett glas och minglar med några andra gäster när jag fortsätter min rundvandring. Hon har börjat med porslinsmålning och i en monter hittar jag en tallrik som för säkerhets skull är fastlimmad för att inte gå i kras. Sen möts vi vid skulpturerna där hon ställer ut geparder i stäppgräs.
– Det är egentligen kattgräs, ler Marie. Men jag tycker det passade bra.

 

Marie är ju musiker i Bygdepojkarna och naturligtvis har de sin plats i hennes del av utställningen.
– Jag presenterar deras instrument i bilden som är gjord med kartongtryck. Det är en lite knepig teknik där man jobbar spegelvänt. Efter första försöket såg jag att noterna blev felvända, säger hon med ett litet leende.
Lite längre bort stöter jag på Boel Bengtsson som träffat en annan Vittsjöprofil, Gunvor Angelin, som numera är Hässleholmare. De är nöjda med vernissagen.
Tilda Mårtensson är också från Hässleholm men är klasskamrat med Marie. I mina ögon sticker hennes verk ut alldeles extra. Hon har ett fint och tilltalande formspråk.

– Jag tycker också att tiden på HTS varit rolig. Det jag mest sett fram mot är faktiskt den här utställningen. Jag har hela tiden jobbat mot den, säger Tilda. Vi får en helhetsbild som inte minst framträder i vår gemensamma tygridå i centrum av utställningen. Hoppas jag får fortsätta med konst och kanske göra egna utställningar i framtiden.

Tilda med 6 porträtt

 

 

Fler bilder

Utställarnas gemensamma ridåtryck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie minglar

 

 

 

 

 

 

 

Maries handmålade porslin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maries geparder i högt gräs

 

 

 

 

 

 

 

 

Boel Bengtsson och Gunvor Angelin från Vittsjö

 

 

 

 

 

 

Top