Valborg i Verum

 

På utsatt tid klockan nio startar tåget. Det blev ett flera hundra meter långt fackeltåg som vackert ringlade sig fram i skymningen genom byn. Framme vid den förberedda brasan kastade man sina facklor. Strax efter avtecknade sig mot den mörka bakgrunden och himmeln en stor och fin ”maj-brasa”.

Anders Paulsson, ordf. i Verums byalag, inledde med att välkomna den stora skara besökare som kommit till byn denna kväll.
Därefter följde sång. En tillfälligt sammansatt kör under ledning av Mats Lunnergård började med att sjunga ”vårvindar friska”, därefter följde bland annat ”ut i vår hage”.

Talet till våren hölls av Sixten Svensson från Kylen. Sixten bland annat känd från det så kallade ”el-upproret”, där han framgångsrikt kämpande mot de stora elbolagen.
Sixten hade valt ”tiden ändrar sig” som tema. Han gjorde jämförelser mellan hur det varit och hur det är idag. Det är inte bara klimatet som ändrat sig menade han.
Valborg firas enligt bondepraktikan den 1 maj i samband med att djuren släpptes ut. För att skydda dessa mot rovdjur var det brukligt att man eldade, ringde i klockor mm, berättade Sixten. Anders Paulsson tackade Sixten och överlämnade en gåva tillverkad av Gert Hallqvist i Maltseröd.

Efter talet sjöngs gemensamt nationalsången. Under sången spelade Mats Lunnergård på trumpet.

Anders Paulsson utbringade ett ”Göinge-leve” för våren. Därefter tackade han alla som kommit till firandet och tillönskade avslutningsvis alla en skön vår och sommar.

Därefter avslutades kvällen med ett imponerande fyrverkeri.

Top