MED ENTUSIASMEN OCH KONSTEN I HÖGSÄTET

Lärare och elever i Bjärnums skola har sedan 2003 ett utbytesprogram med skolor i delstaten Andhra Pradesh i Indien. Man stöder ekonomiskt två skolor i byarna Gampavanipalem och Buchempeta med lärarlöner och skolmaterial. Utan denna hjälp hade barnen i dessa byar inte fått möjlighet att få en utbildning. Skolan genomför årligen en omfattande och välplanerad hjälpverksamhet för skolorna. Man utväxlar brev och bilder och berättar om sina olika vardagar i samarbete med en organisation benämnd ASWRD, vilken startats av en entusiast därborta.

Årets insamling har skett med hjälp av lottförsäljning. Eleverna i åk 2-6 har under veckorna 18-19 sålt slut på två tusen lotter á 20 kronor. Lions Club Vittsjö-Bjärnum har medverkat genom att arrangera ett konstlotteri. Det ger brutto 40.000 kronor. Allt går oavkortat till mottagarna. De trettiosju vinsterna är värderade till mellan 25 kronor och 8000 kronor. Vinsterna är alla skänkta av Bjärnums många konstnärer. Beloppet räcker till löner samt skolmaterial i ett år. Dragningen genomfördes inför öppen ridå´ i aulan med hjälp av en datoriserad slumpgenerator. Utöver lotteriet har elever och flera entusiaster på olika sätt arbetat och förtjänat pengar som oavkortat skickats till mottagarskolorna.

År 2003 besökte rektor och fyra lärare skolorna i de två byarna och skolan i Bjärnum har därefter haft besök av representanter från byskolorna där borta. Jämsides med lärare och elever har två studenter, Maria Arcini och Ida Jacobsson, från det Internationella Programmet på gymnasiet i Hässleholm deltagit i projektet. De har även deltagit i resan till Indien.

 

 

Angelica Martinsson 3a på  Bjärnums Csk.
Tackar för ett fint "Sommarträd" att hänga på väggen! Och en Trevlig kväll.

Foto Camilla Martinsson

 

 

 

 

Dragningslistan finns invid den här artikeln. Den kommer även att anslås på Snapphanebygdens sparbank.

Top