Drabbade ungdomar kom till Emmaljunga

BJÖRSTORP. Det är 17 år sedan de första drabbade ungdomarna i Tjernobyl kom på lägervistelse i Broby och det var femte året som en grupp av ungdomar kom till Björstorp gamla skola vid Emmaljunga för att ge underhållning på landsbygden. Insamlingen till lägervistelse med alla dess omkostnader gav 6 835 kronor.

Gruppen av ungdomar som underhöll vid Björstorp gamla skola.
Bussen med de 60 ledarna och ungdomarna kom närmast från Älgsafari norr om Markaryd där ungdomarna för första gången fick se livs levande älgar på otroligt nära håll.


I Björstorp fanns över 150 personer som lyssnades till ungdomarna från Tjernobyl som inledde med ”På läger i Broby” sjungen på nästan oklanderlig Svenska. En orkester på sex personer hanterade sju-åtta instrument. Ungdomarna vistas i Broby under en månad innan det är tid för återresa till hemlandet där standarden är betydligt lägre än i Sverige och det ungdomarna fått uppleva här.
Hjälpverksamheten började utdelning av smörgåsar till ungdomar i slummen och kriminella och hjälpverksamheten utvecklades och i dag finns en hel lägenhet för hjälp åt de drabbade. En av dessa drabbade rymde och kom efter någon dag tillbaka och ångerfull. Ny rymning och ny återkomst. Efter en tid insåg han att hjälpverksamheten var något nytt och bra för honom. Efter den tid fann han sin unga fru och paren gifte sig så sent som för tre veckor sedan. Paret medverkade som duettsångare vid träffen i Björstorp.
Ungdomarna kommer från kulturell bygd där sång och musik finns högt upp på agendan. Det blev flera prov på denna kulturella verksamhet. Applåderna uppskattades och var en sporre för fortsatt verksamhet. Efter varje bifallsyttring skedde en samfälld bugning mot applåderande publiken. Flera solister med både sång och instrument visade sin förmåga. Även sången ”Man skall leva för varandra” sjöngs på Svenska. Efter Fader vår på deras hemspråk följde den traditionella ”Nattinatti-kramen” till publiken.
Inför hemresan blir ungdomarna rejält uppkläda och får dessutom en slant med det dagliga uppehället i sitt hemland.

Det tämligen nygifta paret sedan tre veckor sjöng duett i Björstorp.

Top