Minnestavla över Rudolf och Alice Caracciola.

På minnestavlan finns idag att läsa:

Minnestavla över Rudolf & Alice Caracciola.
Fastigheten här på kyrkovägen 3 i Vittsjö var paret Rudolf och hans hustru Alice Trobecks andra hem, som man återvände till så ofta man kunde. Rudolf Caracciola var 1920 och 30-talets störste racerförare med hela 146 segrar, de flesta med Mercedes som han var trogen ända fram till sin död 1959. Rudolf föddes i Remagen am Rhein 1901 där familjen drev hotell. Tidigt i tonåren ville Rudolf mot familjens vilja bli racerförare. Rudolf segrar 1926 i Tysklands Grand Prix och detta blev startskottet för samarbetet med Mercedes.

Bland de stora segrarna märks Mille Migillia 1931 i en Mercedes Benz SSKL. Rudolf blev förste icke italienare att vinna detta fantastiska landsvägslopp. År 1933 har Rudolf Caracciola bildat team med Lois Chiron och inför träningen inför Monacos Grand Prix kör Rudolf av banan och skadar sig så svårt att han blir borta från tävlandet under hela året. Hans första hustru dör i en lavinolycka under året och Rudolf blir allt mer deprimerad. Ska han aldrig mer kunna tävla och skall hans skadade höft kunna läka?

År 1934 bestämmer sig Mercedes för att åter ta upp tävlandet med sin nya racer W25 och man hör av sig till Rudolf och vill ha honom tillbaka. Rudolf kommer till första tävlingen i augusti 1934, som är en backtävling. Han vinner tävlingen och sätter nytt backrekord och detta med svåra smärtor i ben och höft.

1937 gifter sig Rudolf och Alice och de bosätter sig i Lugano, Schweiz, i en nybyggd villa som får namnet Casa Scania (Skånehuset).
Krigsåren tillbringar paret i exil i Schweiz, då man inte sympatiserar med den nya regimen i Tyskland, ledd av Adolf Hitler. Efter kriget åker Rudolf och Alice 1946 till USA, där Rudolf skall göra comeback i det prestigefyllda Indianapolis-loppet. Under träningen slår Rudolf runt i den inlånade Indyracern och skadar sig så svårt att han under några veckor svävar mellan liv och död. Rudolf tillfrisknar och paret återvänder till Schweiz och Vittsjö för att vila upp sig efter det dramatiska USA-äventyret. Alice Trobeck är bördig från Vittsjö och har 1944 ärvt huset på Kyrkovägen efter föräldrarna. Här kan man nu i lugn och ro tillbringa mycket tid.

Rudolf kör ytterligare några tävlingar där den sista blir i en Mercedes Benz 300SL, på favoritbanan i Bern. Han kraschar in i ett träd och blir åter skadad och bunden till sjukhussängen. På benen igen börjar Rudolf arbeta för Mercedes Benz med att marknadsföra den nya 300SL.

Rudolf s avlider på ett sjukhus 1959 i sviter av en leversjukdom och får en nästan kunglig begravning. Alice lever som änka fram till 1976, då hon avlider. Båda ligger begravda i Lugano, bara ett stenkast från sitt hus Casa Scania.

Tidigare artikel

Portalen, (www.vittsjobjarnum.nu) har tidigare publicerat ett omfattande reportage om Rudolf Caracciola. Detta finns att läsa här.(klicka)

Nedan bilder från dagens avtäckningsceremonin.

alt

Jan Tromark berättar om Rudolf Caracciola

alt

Ingvar Lindberg avtäcker minnesmärket

alt

Initiativtagarna Åke Larsson och Jan Tromark flankerar Ingvar Lindberg


alt

Denna Mercedes 300 SL -57 bidrog tillsammans med....


alt

..denna A Ford Racer (repilka) 1929 till rätt stämning

alt

Caracciolas bilmärke

alt

Interiör A Ford 1929

alt

Ventilerade bromsar A Ford -29

alt

Interiör Mercedes Benz 300 SL -57

alt

Glenn Billqvist och Lars-Erik Larsson vid sina fina bilar
Top