SOMMARAKADEMIN – TREDJE DAGEN

Efter fikapausen presenterade Anders Ödman en av sina egna professorer från utbildningstiden, Lars Larsson professor i arkeologi vid Lunds Universitet. Nu fördes vi tillbaka till istiden och Lars berättade om vilka djur som var först, hur människorna förflyttade sig. Redan då kunde man pendla – ja inte dagligen men med många år mellan turerna – mellan våra breddgrader och ner till Hamburgområdet. Den första boplatsen som hittats i Skåne var vid Segebro strax utanför Malmö men det kom också tidiga bosättningar runt Finjasjön.
Solen flödade över Hovdala denna dag och lunchen – en baguette med öl eller vatten – avnjöt de flesta ute i solskenet.

 

Efter lunchuppehållet kom sista föreläsningen för året. Anette Åström, guideansvarig på Hovdala slott, berättade om Grubbes resor. Sivert Grubbe ärvde Hovdala slott efter sin mor 1575 . Han var då endast 9 år så han fick avvakta en tid innan han fick tillträda till fullo. Sivert Grubbe måste ha varit en orolig själ ty han reste runt i den värld som då fanns tillgänglig under många år. Först för att utbilda sig och därefter i tjänst hos kung Christian den fjärde. Att de fick ut något av sina resor förvånar man sig över för på den här tiden festades det något alldeles otroligt. Enligt vad som finns dokumenterat kan de aldrig ha varit helt nyktra. Och detta var inget ovanligt vid denna tiden.  Grubbe drabbades av många svåra sorger – hans hustru dog i barnsäng efter att ha fött ett par tvillingflickor. En av flickorna dog efter ett par dagar och den andra flickan, Else, blev placerad och uppfostrad utanför hemmet men hade kontakt med sin fader så fort han var hemma från sina resor. Denna Else gifte sig så småningom, fick en dotter och sedan en son och hon – liksom sin mor dog i barnsäng och även sonen dog. Dottern uppnådde aldrig vuxen ålder och fick aldrig ta sitt arv, Hovdala slott – i besittning. I dag är ätten Grubbe utdöd.

Min sammanfattning av dagarna är att det var helt otroligt – jag har lärt mig mycket även om jag inte kunnat/orkat ta till mig allt. Det är otroligt mycket ny lärdom på en mycket kort tid. Men slutsatsen är att det har varit fantastiska dagar med intressant program, engagerade arrangörer och föreläsare samt sist men inte minst 53 andra intresserade och trevliga deltagare.

 

Top