Tractor Pulling

EMMALJUNGA/BJÖRSTORP. Solen sken, människorna var glada på folknöjet medan 36 jordbrukstraktorer kämpade med gasreglaget i botten. Det var andra året som det ordnades Tractor Pulling i Björstorp med LRF som arrangör. Arrange-manget på landsbygden samlade minst 800 besökare, en del med hörselskydd och andra med förväntan i blicken. Arrangemanget är lovvärt då det visade sig att det finns möjlighet att låta landsbygden leva upp.

Arenan var lika med den som fanns förra året. Lika populär och trevlig som förra året var konferencier Ingmar Roslund med kommentarer till det mesta. Besökarna stod och hängde vid avspärrningen, en del satt på sina stolar och en del placerade sig i gröngräset i väntan på att de bullrande och rykande fyrhjulingarna skulle komma.

Åskådarledet var tämligen massivt och nära till marketenteriet i bakgrunden.

En del fordon hade drift på två hjul medan andra hade drift på alla fyra hjulen men vad hjälpte det då framhjulen i pressat läge höll sin en bit ovanför markytan och styrbromsarna fick ange färdriktningen. Varje tävlande traktor skulle dra en så kallad släde där tyngden i början var över slädens fyra hjul. Efter hand som tävlingssträckan på 100 meter avverkades flyttades också tyngden allt närmare den underliggande kasplåten. Mot slutet av tävlingsbanan var det flera ton last som tryckte på kasplåten och då kom traktorförarens teknik till fullbordan. Alla klarade sig inte fram till 100 metesvallen (Full Pull) utan drivhjulen började gräva ner sig i den nordskånska myllan. Då kom den röda stoppflaggan fram och det var slutkört för denna gång. Tävlingsarenan var till en början i mycket svagt nerförslut och slutade i lika svagt uppförslut. Vid omkörning mellan de som kom till Full Pull utökades banlängden till 110 meter.

Deltagarna kom från Ängelholm till Killeberg och andra närliggande orter men det fanns flera tävlande från Vittsjö, Alexander Gunnarsson kom med två traktorer, David Johannesson med en traktor medan Jerry Olsson med sina söner Martin och Arvid kom med var sin traktor. Dessutom fanns det ett större antal ideella funktionärer som ställde upp för att genom-förandet skulle gå perfekt.

En stilla pratstund mellan tuggorna medan traktorerna bullrade förbi!

För den lekamliga utspisningen i marketenteriet fanns ett antal funktionärer som arbetare i skift för utminutering av korv, drycker och allahanda för stillande av hungern. Stundtals bestod kön till korvboden 30 personer. Personalen var väl förberedd och hade i år tillräckligt lager med korv!

Visserligen var Pulling mans- dominerad men en ensam flicka, 19 åriga Petra Gunnarsson från Skånes Fagerhult tog upp kampen och lyckades med Full Pull och kom på åttonde plats bland sina 20 medtävlande män i denna klass.

Petra Gunnarsson var enda kvinnliga deltagaren vid Tractor Pullig i Björstorp.

Alla traktorer var av standardmodell men kanske försedda med extra inpumpning av diesel för bättre effekt? Rökridåerna gav en viss anvisning att så kunde vara fallet. I de stora inter-nationella tävlingarna med Tractor Pulling finns traktorer som utvecklar upp till 11 000 hästkrafter. Sådana monster är inte välkomna när LRF i Vittsjö arrangerar.

Detta fordon hade nog fått lite extra tilldelning av diesel.

Resultat: Klass 0- 4 500 kilo med tvåhjuls drift: 1. Mats Nilsson Munka Ljungby, 2. Bengt Håkansson, Ängelholm, 3. David Johannesson, Vittsjö.

Klass 4 500- 7500 kilo med tvåhjuls drift: 1. Stefan Pettersson, Hjärnarp, 2. Jörgen Pettersson, Margaretetorp, 3. Arvid Olsson, Vittsjö.

Klass 4 500- 7 500 kilo fyrhjuls drift: 1. Markus Dalhman, Hjärnarp, 2. Johan Holmen, Hästveda, 3. Filip Nilsson, Fjälkinge.

Klass över 7 500 kilo fyrhjuls drift: 1. Per Sandberg, Farstorp, 2. Linus Larsson, Verum, 3.Robin Nilsson, Munka Ljungby.

Prisutdelning i klass 4 000- 7500 F v Stefan Pettersson, Hjärnarp, Jörgen Pettersson Margaretetorp och Arvid Olsson Vittsjö.

Föredömligt var att prisutdelning av pokaler skede så snart ett heat var avklarat.

Top