Vittsjökille på turkisk mark

VITTSJÖ. Alexander har varit på Lions ungdomsutbyte i Turkiet. När han kom hem därifrån fick vi några bilder och följande spontana kommentarer.

– Jag är väl hemkommen efter en upplevelserik och härlig resa i Turkiet. Bara lite magdålig två gånger annars har allt varit mycket bra. Människorna har varit snälla och omtänksamma och jag har fått en bra bild av Turkiet och de av Sverige förhoppningsvis.

Nu har Alexander sammanfattat sina intryck i en kort intervju.

Första kontakten med Lions

– Första gången jag kom i kontakt med Lions var när Ewa Wendt Nevhage frågade om jag ville representera ungdomar i Vittsjö. Man ville se om det kunde göras några aktiviteter för ungdomarna i Vittsjö. Det var ett intressant möte och jag hade en del idéer. Senare blev jag tillfrågad om jag ville vara Mr X på en Vittsjödag. Det ville jag gärna.

Fick erbjudande att resa med Lions

– Glädjen var stor då jag blev uttagen att resa till Lions ungdomsutbyte i Turkiet. Jag tog kontakt med min värdfamilj genom e-mail. Jag skickade bilder och berättade lite om mig och min familj. Läste på lite om Turkiet och dess kultur. Jag förberedde mig även inför en presentation om Sverige som jag skulle hålla när jag kom till lägret. Införskaffade lite gåvor till värdfamiljen. Typiska för Sverige t.ex. nyckelringar med älgar. Mycket populärt eftersom min värdfamilj samlade på nyckelringar.

Turkisk TV intervjuade deltagarna. Alexander syns i blå tröja i bakgrunden

Bodde först vid syriska gränsen

– Först kom jag till min värdfamilj i Gazientep. De hämtade mig på flygplatsen och tog mig direkt hem. Där väntade turkisk mat som smakade utmärkt efter resan.

– Matkulturen i Turkiet är helt annorlunda mot i Sverige. Andra kryddor och mycket starka. Naturligtvis var temperaturen mycket högre än i Sverige. Religionen var mycket annorlunda. Det fanns moskéer över allt. Fem gånger per dag hade man böneutrop och under denna tid upphörde all musik. Att vakna till böneutropen kändes som musik i mina öron.

– Trafiken överraskade mig mycket. Den var mer aggressiv än här hemma.

Ungdomsläger i huvudstaden Ankara

– Värdfamiljen skjutsade mig till flygplatsen. Där tog jag flyget till Ankara. En medlem från Lions hämtade mig där och vi åkte till ett universitet där lägret var. 17 personer deltog i lägret. Ungern, Italien, Kina, Tjeckoslovakien, Norge, Danmark, Tyskland, Polen, Turkiet och Sverige var representerade.

– Vi var indelade i grupper och olika Lions klubbar tog hand om oss. De visade oss historiska platser och lärde oss lite om landets kultur. Vi badade och shoppade även.  Alla lägerdeltagarna var öppna och sociala. Man visade intresse för varandra och vi pratade mycket om våra länder. Jag har kontakt med de flesta på Facebook.

– Jag tror att vi kommer träffas igen eftersom många tyckte bra om Sverige. En del hade varit på Lions läger tidigare och ville gärna hålla kontakt med både gamla och nya kompisar.

Fantastiska vyer från detta stora land. Denna formation är en del av ”kamelen” som syns på tidigare gruppbild.

– Genom sina läger ger Lions ungdomar i hela värden möjlighet att resa och träffas. Jag tycker det är viktigt att lära känna andra kulturer och få förståelse för andra människor.

 

 

 

 

 

 

Middag med presentation. Alexander med ryggen mot kameran

– Jag vill passa på att tacka Lions för denna fantastiska resa som kommer att bli ett minne för livet.

Top