KONSTRUNDA I STRÅLANDE SOL...

Solen och den varma brittsommardagen gjorde konstnärer och besökare extra glada och nyfikna på till exempel Solveig Svenssons akrylmålningar i traditionell realism. Solveig, som gärna målar stilleben med blommor och frukter, är dessutom en mycket driftig och omtyckt ordförande i Nordskånska Konstgillet.

Ingmar Rimheden tycker om att måla vatten, blommor och skogsmotiv. På senare år har det naturnära måleriet mer och mer fått en abstrakt touch.
-Och det abstrakta blir det mer och mer av, säger Ingmar, som under konstrundan också visar ett par målningar med "fantasy-motiv".

Lars Lindberg brukar vara sin bygd trogen genom att måla av dess människor, hus och natur. Denna gång har han målat en hel del vilda blommor, men också många båtar med bäckar, sjöar, hav. Några skogsmotiv finns också med och i dem ser man ganska klart att Lars en gång gick i lära hos Emmaljungakonstnären Hans Johansson.

I Ateljé Götesdotters nyrenoverade kostall hittar vi - förutom Gunnel Götesdotter själv med sitt färgstarka, abstrakta måleri - också skulptören Lillemor Larsson, som i sitt skapande har förkärlek för barn.
-Jag vill helst av allt uttrycka barn i olika sinnesstämningar och helst bränner jag mina figurer i raku, berättar Lillemor. I ett av fönstren har Lillemor en underbar skulptur av en fotbollstjej med namnet " Nu är det VÅR tur!" Ni förstår säkert att denna skulptur är inspirerad av Vittsjö duktiga damlag i fotboll!
År 2007 flyttade en danska vid namn Anette Bech till Bjärnum.
- Att flytta hit är det bästa jag gjort! skrattar hon och berättar att hon och maken trivs jättebra i Bjärnum. Anette målar abstrakt och har denna gång inriktat sig på miljöförstöring, föroreningar, förgiftade hav, skogsbränder och miljökatastrofer som sandstormar, tyfoner och den japanska tsunamin.
Konstrundan fortsätter i morgon, söndagen den 2 oktober och nästa helg, lördagen och söndagen den 8 och 9 oktober kl. 10.00 - 17.00. Glöm inte att också besöka samlingsutställningen i Mala Byagård med samma öppettider.
Gunnel Götesdotter

Top