ALGA EN VITAMININJEKTION I VITTSJÖ.

Det klassiska spelföretaget Alga var i starten ett företag för försäljning av vykort och kontorsmaterial. På 1940-talet var man en av pionjärerna i serietidningsbranschen.

Det var omkring 1938 man startade tillverkningen av brädspel. I det sammanhanget fick man också agenturen i Sverige, Norge och Finland för det berömda spelet Monopol. Danskarna hade redan stulit spelidén men döpt spelet till Matador.

Jag anställdes 1972 i augusti då man fortfarande var kvar i Mölleröd. Vid årsskiftet stod lokalerna vid södra infarten till Vittsjö klara. Hela företaget flyttade då till de nya lokalerna. Vägen där döptes sedermera till Spelvägen.
Alga var inte bara en fabrik för att tillverka och sälja spel. Vi var även en väletablerad leksaksgrossist med egen import av leksaker och fritidsartiklar. Våra leverantörer fanns runt om i världen. Vi hade ingen egen tillverkning av leksaker. Alga var vid den här tiden nr 3 bland spel- och leksakgrossister i Sverige. Mina arbetsuppgifter var att ha kontakter med våra producenter i Europa, USA och fjärran Östern med inköp och leveransbevakning.

Här är några av de spel som producerades i fabriken i Vittsjö:
Assassin – den uppmärksamme spelaren kan känna igen bilderna av mördare och andra. De är verkliga personer - alla anställda i Alga.
Den försvunna diamanten, familjespel
Emil i Lönneberga, barnspel
Håtunaleken, vuxenspel
Jägersro, familespel
Kalle Anka-spel, barn- och familjespel
Mah-Jong, vuxenspel
Memory-spel, barnspel
Monopol , familjespel
Nya Bondespelet, familjespel
Nya Finans, familjespel
Othello, familjespel
Råttfällan, barnspel
Sjöfartspelet, familjespel
Solitär, vuxenspel
Tjuv och polis, familjespel
Yatzy, familjespel

Därutöver gjorde vi många spel av lite mer periodisk tillverkning med populära figurer
som idégivare och förebilder.

Alga förlorade tyvärr agenturen för spelet Monopol omkring år 1978. Spelet finns fortfarande i svensk version men tillverkas i Frankrike. Varumärket Alga innehas sedan 1983 av Brio i Osby. De ger fortfarande ut spel under namnet Alga.

 

Top