Välbesökt berättarafton på Biblioteket

Kvällens första föreläsare var Åke Larsson från Vittsjö. Åke är en av initiativtagarna till den minnestavla över Rudolf Caracciola som idag finns vid kyrkans parkeringsplats, strax utanför det hus paret Caracciola bodde i under sina vistelser i Vittsjö. Åke berättade vidare om familjen Trobecks kopplingar till Turistgården och Miltornet. Hus där Alice Caracciola upplevt sin barndom.

Åke berättar för en intresserad publik

Åke läste också delar ur den dagbok som fanns vid tidigare utställning om Rudolf Caracciolas karriär som racerförare. Flera hade tecknat ner minnen de upplevt med Caracciola.

Huset där paret Caracciola bodde

Åke berättade också att han varit i kontakt med Ann-Marie Senapa, boende i Rom. Ann-Marie hade många minnen av paret Caracciola. Anna-Maj Jensen berättade att hon som barn upplevt att paret Caracciola ofta kom till Vittsjö på våren och att de då brukade ge choklad åt barnen.

Jan Tromark, från Svenska Bilsportförbundet och även känd som kommentator på Eurosport, fortsatte att på ett mycket fängslade sätt berätta om Rudolf Caracciolas karriär som racerförare.

Jan Tromark berättar fängslande om Rudolf Caracciola

Han berättade att Rudolf föddes år 1901. Samma år delades Nobelpriset ut för första gången. Rudolf visade mycket tidigt intresse för just bilar. Det kom under karriären att handla mycket om Mercedes men också en period om Alfa Romeo. Jan berättade att Rudolf 1938 satte hastighetsrekord med 432,7 km/tim! Under åren tävlade Rudolf mest i Europa men också i USA. Totalt hann Rudolf Caracciola med att vinna 146 tävlingar. Den store racerföraren dog 1959. Hans änka Vittsjöbördiga Alice skänkte den stora prissamlingen till Hall of Fame. Hall of Fame är en sorts museum som finns för personer som har gjort speciella insatser inom ett särskilt område, som sport.

Vi har tidigare publicerat ett mycket utförligt reportage om Rudolf Caracciolas karriär som racerförare.

Top