EN LITEN FUNDERING I HÖSTENS TID?

Stundtals känns det dock lite förnedrande ändå. Det är när många vänner och bekanta kommer ihåg ditt namn medan du själv bara känner igen dem. Du kan, för allt smör i Småland, inte minnas namnet. Då är det jobbigt.

Jag funderar ibland över hur fåglarna fixar det här med att skilja på olika individer. De är ju inte ens olika klädda. Fast å andra sidan, har de inga namn att hålla reda på heller. Och så pratar de inte med varandra - vad vi vet. Det kan man ju faktiskt uppleva som en lisa.
Att bli gammal utan att få sprida sin levnadshistoria, sina kunskaper och sina erfarenheter känns ofta frustrerande. Vi vill ju så gärna låta alla veta att vi förstår allt, vet allt och kan allt. Dessutom har vi ju nästan upplevt allt också. Men det finns ett litet aber även här. Vi glömmer alltför ofta att vi har glömt att vi inte kommer ihåg allt det vi tror att vi kommer ihåg. Och då, ja då, blir det inte bara jobbigt utan riktigt krångligt. Men även om det ibland känns krångligt så får vi nöja oss med att vi i alla fall minns hur vacker hösten ändå är.

Oftast är det en färgsprakande tid full av frukter och somriga minnen. Ser man det så, ja då blir allt bara en stor belöning att få leva i hösten i höstens tid efter ett långt och angenämt liv.

Lars Göransson, en vismakare och författare, skriver så här om hösten:
Vem tar hand om hösten – när vintern blåser snål?
Vem tar hand om vintern under våren?
Vem tar hand om våren – efter valborgsmässobål och
vem tar hand om sommaren och fåren?
Jo, haren vaktar hösten – när vintern blåser snål och
lärkan sköter våren efter valborgsmässobål och
herden vallar sommaren och fåren.   
Och melodin - må ni tro – den är minst lika poetisk.

Lars Göransson är tämligen okänd. Via nätet har jag dock fått fram att han föddes 1919 och dog 1994. Därutöver är han svår att spåra. Han sägs mest ha skrivit noveller. I Svenska Akademiens texter om honom kallas han därför ”Novellisten som försvann”.
Du som läser det här och känner till något om honom eller av honom - hör av dig. Jag är nämligen övertygad om att han har skrivit flera vackra dikter och komponerat flera underbara vismelodier.

 

Top