BRANDVÄRNET I EMMALJUNGA HÖLL ÖPPET HUS

EMMALJUNGA. Det kom unga och äldre till Brandvärnets Öppet hus i Emmaljunga. Det kom äldre grånande brandmän som fick se nya tidens utrustning i brandbilen. Unga, kanske blivande brandmän? fick prova på både sirén och blåljus i den stillastående brandbilen.

Arrangör var Byalaget i Emmaljunga som bjöd in till visning av ortens främsta räddningsstyrka. Bra att det finns i fall om att… Larmen till räddningsstyrkan har inte varit mer än en hand full i år, delvis beroende på bristande larmordning. Närheten till skadeplatsen har stor betydelse liksom lokalkännedom.

Under de timmar som det var öppet hus kom ett 30-tal intresserade för att dels se på utrustningen och dels för att få kännedom om vilka resurser det lokala brandvärnet har. I den snåla blåsten gjorde Byalaget ytterligare insats genom att bjuda på värmande eftermiddagsfika. Brandvärnet består för närvarande av nio personer i räddningsstyrkan med det är en person kort.

-För vår del är det inga problem med nyrekryteringen då det finns flera intresserade som står på tur säger Mats Nilsson som är så kallad platschef.

Emmaljunga brandkår bildades 1928 och bestod till en början av idealister som kanske inte hade den rätta gnistan att släcka en brand. Efter hand blev det utbildning och övningar och dagens styrka har den utbildning som krävs för en fullgod brandman. Brandkåren klassades 1976 ner till brandvärn men idealiteten i den lilla byn är en grund för överlevnad.


Top