STORMEN RASAR; ENDAST KALLE ÄR VAKEN!

VITTSJÖ. Vinterstomen rasar, tyst och mörkt i husen,

Alla vilar till stormens vinande över taken
Endast Kalle i Snickaretorp är vaken!
Vilken Kalle? Jo Kalle, Kalle Johansson
Vilken Kalle? Jo Kalle, Kalle Baddare!
Smeknamnet Baddare kom då Kalle arbetare på Barnvagnfabriken i Emmaljunga.  Kalle har aldrig haft tummen mitt i näven utan det gick undan med arbetet. Det var då uttrycket fälldes: Det var en baddare till att arbeta!
Så var det under senaste stormen Berit då telefonen ringde hemma hos Kalle i Snickartorp klockan fem på eftermiddagen, att nu var det dags att ge sig ut i de stormpiskande vindarna och röja upp på vägarna. Det var PEAB som har ansvaret för framkomligheten och då var det aktuellt att larma ut Kalle. Främst gällde det att hålla väg 117 farbar från Vankiva till länsgränsen vid Emmaljunga.


Kalle framför den traktorgrävare som röjde vägarna efter Berits framfart.
Arbetspasset höll i sig till efter midnatt och då var det full rulle och fart på traktorgrävaren under drygt sju timmar. Det var ett träd här och två träd där som hindrade trafiken. Telefonen ringde att nu är det ett träd över vägen i Mala. Minuterna senare var det dags att ge sig i väg till Hörja och en stund senare var det blockerat i Hårsjö.
Traktorgrävaren rullade på med Kalle bakom ratten för att undanröja hindren efter hand som de uppstod.
-Det mest akuta var när en ambulans höll andra sidan ett hinder med blåljusen på. Då var det enbart full gas på traktorgrävaren för att bereda fri väg för akutfall, berättar Kalle.

Det tog inte lång stund innan vägen åter var farbar och ambulansen kunde skynda till sitt uppdrag. Vid ett sådant läge är det inte tid för motorsågen utan då vräks allt åt sidan för uppröjning av skogsägaren dagen efter.
Berits framfart var inte alls av den omfattningen som när Gudrun drag fram 2005. Nu var det enstaka hinder som skulle röjas till skillnad från Gudrunstormen då långa sträckor har helt blockerade. Dock dröjde det ända till tisdagen innan alla vägar var farbara. Det gällde då mindre byvägar med ringa trafik men i dessa lägen känner boende till andra vägar som är farbara,
Vid Berits framfart var det naturligtvis väg 117 som var högst prioriterad men efter hand skedde röjning på andra utsatta platser. Vid besöket hos Kalle under lördagen ringde åter telefonen. Då var det ett träd som under dagen hade lagt sig behagfullt att vila över en bil.
Kalle är entreprenör och då existerar ingen åtta timmars arbetsdag. Drabbade människor ringer nästan vilken tid som helt under hela dygnet och Kalle har som motto att hjälpa de drabbade så snart kan ske. Det hade passat bra med Kalle Hjälpare!
Nästa planerade utryckning blir när det oplanerade snöfallet kommer som gör vägarna oframkomliga. Ingen skall inbilla sig att Kalle är sysslolös mellan utryckningarna!  I entreprenörandan finns även företaget Grus & Makadam där bland annat vägar skall hållas i skick under hela året. Flera arbeten med grävmaskinen kallar till arbete ibland nästan dygnet runt.

Ofta ringer telefonen då någon människa behöver hjälp. Snart är Kalle på väg!

 

Top