HÄSTKRAFTER I SKOGEN VID BLÅBÄRSSTIGEN.

VITTSJÖ. Det var endast gnägget från Nordsvenskarna Lova och Arn som hördes på den fridfulla udden bortom Sjöstugan. Det var även andlös tystnad från de simmande änderna i Vittsjöns vatten då TA Mark- & Trädgård med sina hästar drog fram stormfällda tallar. Tekniska kontoret med Gunnar Swärd slog därmed också ett slag för miljön utan skadliga utsläpp från motorsågar.

Bland annat denna udde intill Blåbärsstigen som har blivit naturligt område.

Under de senaste stormarna var det drygt 50 tallar som fått ge vika för vindens kraft och röjning av det natursköna området var därför av nöden tvunget. En möjlighet hade varit att ta dit en skotare som snabbt hade röjt upp men till vilket resultat? För det första hade den tunga maskinen gjort spår i det känsliga naturområdet. Dessutom hade avverkning och röjning fått utföras för att göra det framkomligt för maskinen på breda vägar inom området. Därmed hade också många uppväxande träd och plantor gått förgängelsen till mötes.

Här kommer en ny transport av stormvirke för senare hämtning.

Nu skedde all transport av virket med Lova och Arn utan några djupa spår i naturen, utan i stället med små gropar som svag markberedning där frö och plantor har en framtid. Allt detta medan en sjöbris svepte över udden.
Detta var vårt första försök att använda naturliga hästkrafter i naturlig miljö och det verkar bli intressant att i framtiden inom fler områden ersätta maskiner med hästar, sade Gunnar Swärd.

Så här ser en äkta Nordsvensk ut under en paus i arbetet.

Hästar är av naturen ett flockdjur och medan det ena dragdjuret vilade upp sig följde det med oroliga blickar var kompisen höll hus! Hästskötare och matte var Lyn Andersson som såg till att vilande nordsvensk hade tillgång till både vatten och foder medan blicken sökte kamraten bland träd och buskar.
För övrigt håller hela området intill Sjöstugan på att röjas från det som kan kallas skräpskog. Redan då vårgrönskan kommer blir det en ny natur omkring Blåbärsstigen då ris och annat avfall är borta. Promenadvägen Blåbärsstigen har en naturlig omgivning och många använder denna sjöväg för dagliga promenader och dessutom är det populär slinga för alla kategorier av naturälskare.

Åskådarplats med säkerhetsavstånd då yngre årgångar såg hästar i arbete.

Vid flera tillfällen under tisdagen var det ungdomar av yngre årgångar som kom tillsammans med sina ledare för att se en häst i naturlig omgivning med naturliga inslag.
Efter den erfarenheten som framkom under skogsarbeten vid Blåbärsstigen är det ganska sannolikt att naturliga hästkrafter kommer det att bli fler av i både Vittsjö och andra orter med gräsklippning och inom andra aktuella områden. Naturen kommer att skonas med färre skadliga utsläpp från traktorer och andra bensin/dieseldrivna fordon.

Top