ETIOPIEN, ANDRA RESAN 2012 0109—0203, del 4

GONDAR

Denna plats var även en tid landets huvudstad för, det tycks som dess regenter haft ”dille” på att bygga nya huvudstäder som då skulle prägla härskarens ,smak, tycke och person. Denna stad anlades under tidigt 1600-tal ,av en kejsar Fasilidas som fann behag i trakten, belägen lite norr om sjön Tana och där byggde han en borg som var mycket lik borgar man byggde i Europa vid samma tid. Kontakter med både Portugal och England vid denna tid må ha gett inspiration för bygget.

På en sju hektar stor yta finns ruiner i varierande skick  men även helt intakta byggnader i full skala som är imposanta. På ett vis ger anläggningen ett intryck att vara lite efter sin tid. På 1600-talet var ju faktiskt kanonen uppfunnen och dessa murar vi såg var ingen match för en kanon längre. Även på den tiden. Än värre blev det 1941  då  engelska bomber förstörde en del historiska byggnader på platsen. Men nu är vi inne på Andra Världskriget och Befrielsekriget mot Italien. När alltså detta hände.---- Men så kommer en ”obligatorisk” självutnämnd guide som tar Meaza och mig runt den vidsträckta anläggningen. Kunnigheten hos guiden är det inget fel på men det är svårare för mig att    komma ihåg nu vilken kung byggde nu detta palatset rakt framför oss. Och vem var det nu som rev det andra som skulle ha varit ändå mycket finare. Invändigt är trapporna många och långa och rum och salar är otaliga. Tydligen festades det rejält här en gång i tiden. Men mitt opererade knä värker!

LINNEA  WETTERMARK

Tillbakia i Addis så dyker en ung tej , Linnea upp och vill ha nattlogi på stationen, Gullallel, som platsen även kallas. Hon har rest i norra delen av landet och varit på samma historiska platser som Meaza och jag besökte. Men dessutom gjort en bergsvandring med guide och en kanadensare i samma ärende. De hade vandrat mestadels på hög höjd. I Simien nat. Park inte långt från ras Dashen. Berget  som reser sig med över fyra tusen meter ö.h.”Det var vandring på höjder mellan tre och fyra tusen meter och det var milslånga sträckor mellan rastplatserna.”  Berättade hon. Lite avundsjuk var jag som lyssnare men min tid är förbi för dylika strapatser. Allt har ju som bekant,” sin tid”. Linnea hade även gjort en ordentlig rundresa och bl.a. varit i Harar och besökt och bott hos Elsie och Sture. Men aktuellt till sommaren var ett miljöprojekt i södra Etiopien där hon skulle medverka i försök med  odling i ”tre våningar”. Alltså ett försök att återta, för jordbruk, befintlig halv-öken där och då först plantera högväxande träd, som blir ett första solskydd. Sedan lågväxande fruktträd som då får behövlig skugga varefter marken under kan användas för sädesslag grönsaker m.m . God vattenhushållning tror jag – men – naturligtvis långsiktigt. Önskade henne lycka till innan hon reste vidare.

ASELA

Asela i Etiopien är och var något av ett center för B V  mission en gång i tiden. När jag var där februari 2011 och blev guidad av Mats Gisselsson, så visade han m.fl. ett såg som nu inte var igång p.g.a. strömbrist men som man hade tankar om att använda. Det finns en del skog där och lite tillverkning av plank, bräder m.m. sågutbyte kunde nog vara i linje med övrig, praktisk verksamhet. Men såget var ett snickerisåg modell större och med fast bord så någon stocksågning kunde ju då inte bli aktuell. Men tänkte mig då att en såg , typ Logosol som tillverkas i Härnösand borde bli ett bra komplement. Med ett dyligt kunde man ju sedan både fälla träd och sedan tillverka plank och andra sågämnen som därefter var lämpliga för vidareförädling i befintligt stationärt såg. -------------Jo- jag har berättat hur det var att ta min Logosol-såg genom tullen.

UPP TILL BEVIS

Föreståndarinnan, en något äldre robust dam, pekade ut ett examensarbete. En hundraårig eukalyptus med ett gott omfång, sådär vad tre man famnar, fanns lite bortom skolan och den skulle fällas och upparbetas. Sågen uppförde sig bra och lite erfarenhet hade ju även operarören så det gick ”vägen”. Dinko,  en snickare på platsen tog så över för upparbetning. Han var definitivt duktig även som motersågare. Vi körde även upp några plankor ur trädet med det var ”motspänstigt” och jag erinrade mig att  Sture sagt att –eukalyptus är inget att såga brädor av.

 Dinko övar på nya sågen
Kyrkans president provar sågen

Under tiden vi, Dinko och jag, jobbat  så hade det samlats en stor publik. Även kyrkans president, Ges Dawit Tufa,  hade anlänt och var ”förveden”.  –Ville också prova sågen och han klarade sitt prov över förväntan.

Forts följer

Top