Besök på Träffpunkt Linden

VITTSJÖ. Tisdagen den 27 mars fick Träffpunkt Linden besök av personal från Vittsjö Vårdcentral som informerade om kost, motion och hälsa.
Ywa Daugaard som är verksamhetsansvarig chef informerade om vårdcentralen och dess verksamhet.
För närvarande har vårdcentralen 2 fasta allmänläkare samt en läkare som är inhyrd. På vårdcentralen finns tillgång till kurator som kommer en gång i veckan. Vårdcentralen har avtal med arbetsterapeut och sjukgymnast. Vårdcentralens öppettider är 8.00-17.00 måndag-fredag. Öppen infektionsmottagning 8.45-9.30 måndag-fredag.
Diabetes sköterskan Margaretha Gustavsson talade om kost och hälsa. Måltiden har stor betydelse och bör upplevas som något positivt, ge njutning och glädje. Tre huvudmål om dagen samt 2-3 mellanmål rekommenderas. Komplettera med frukt och bär och tänk på  att dricka extra vatten.Med åldern äter man mindre och då är det viktigt att äta allsidigt och få alla näringsämnen som kroppen behöver. Kosten har stor betydelse för hälsan.
AnnChristine Larsson som är undersköterska och tar våra prover berättade om nya rutiner då man anmäler sig på vårdcentralen. Nytt kösystem med knappsats där man kan välja kö till receptionen vid läkarbesök eller kö till provtagning. Ny sekretesskärm framför receptionsluckan finns. Hon berättade också om tider för provtagning och om undersköterskans arbete på vårdcentralen.
Motion behöver inte vara träning på elitnivå utan fungerar bra med vardagsmotion. Små enkla knep som att gå i trappor i stället för att åka hiss, stiga av bussen en hållplats tidigare, ta en promenad eller gå med stavar.Ca 30 min om dagen är ett bra mål att försöka uppnå.
Ywa Daugaard informerade också om sömn. En god sömn är också viktigt för ett bra liv. Sömnen varierar ju från person till person men för oss lite äldre är ca 4-6 timmars sömn ganska normalt.
Trettio personer hade samlats och lyssnade och ställde frågor. En eftermiddag full av råd och lärdomar.

 

Top