Följ Pilgrimsfalkarna i Kristianstad via webben.

 

Pilgrimsfalken häckar sedan 2010 i en bolåda på toppen av vattentornet i Kristianstad. Från i år kan man följa pilgrimsfalkens liv online via en webbkamera i bolådan. Klicka här


Pilgrimsfalken är vår snabbaste rovfågel som i störtdykningar kan komma upp i hastigheter av drygt 300 km/h. Arten for illa under 1900-talet genom alla gifter och var på väg att utrotas, men håller nu på att repa sig. Den häckar i klippbranter eller ibland, som i Kristianstad, på "konstgjorda klippor" som vattentorn och brofästen. Pilgrimsfalken är trogen sin hemort och återvänder oftast till samma häckningsplats år efter år.

I Sverige häckar pilgrimsfalken i Skåne, Halland, Bohuslän, Västergötland, Östergötland, på Gotland och i södra Värmland, i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. (Källa: ArtDatabanken)
Falkarna i Kristianstad äter till exempel kajor, stadsduvor, krickor, skrattmåsar och vadare.

För ungefär en vecka sedan kläcktes med några dagars mellanrum de fyra äggen. Då inte honan ligger och värmer sina telningar kan man se dem. Extra treligt är om man har turen att ”titta in” just då ungarna matas.

 

 

Länken till webbkameran är: www.webbkameror.se/djurkameror/kristianstad/

Top