Från kväll till gryning i Vittsjöbygden

VITTSJÖ. Vi fick möjlighet att följa en Trygg i Vittsjö- patrull genom hela natten. Något som kom att visa sig både intressant, meningsfullt och helt fantastiskt. I natt kommer det säkert att hända en hel del, tror Ingemar. Det är ju "studentdagen" idag, så många är säkert ute och firar. Fest på "Björket", gör troligen att en del ungdomar kommer hem sent. Vi är absolut inga poliser, men ser lite som vår uppgift att finnas "synliga" med syftet att bara genom detta se till att inget dumt händer. Ett enkelt sätt att ta hand om våra fina ungdomar, säger någon i bilen. Dessutom är det ju vanlig fredag med vad detta kan innebära. Det som talar emot en tuff kväll är vädret, det regnar lite lätt.

Vi startar klockan 21. Först tar vi del av vad som hänt i bygden den senaste tiden. Faktisk en hel del visar det sig. Ingemar berättar att just denna patrull blivit tvungen att ringa 112 flera gånger, bara sedan nyår. I liggaren finns noterat att natten innan förekom det dieselstöld från arbetsmaskiner vid idrottsplatsen. Efter ett tag har patrullen lagt upp en strategi för natten, kanske är det just detta strategitänk tillsammans med "hur skulle du gjort som tjuv i natt tänket", som gjort att patrullen observerat så mycket och tvingats ringa 112 så ofta. Vi får väl se vad som händer i natt!

Vi hinner köra runt i både Vittsjö och Emmaljunga före mörkret börja falla. Att bilen, verksamheten, är välkomnad märks på alla hälsningar och glada miner vi möts av. Vi försöker innan det blir mörkt kartlägga var vi kan upptäcka saker som kanske kan vara stöldbegärliga lite längre fram i natt. Tanken är att senare under natten återkomma för att iakttaga och eventuellt då rapportera till polis.

Vi stannar till vid Munskänken. Inne möts vi av enbart värme och "vad duktig ni är som ställer upp så här". Någon uttrycker oro över ett rådjurskid som varit synligt på en av gatorna i byn, -ni kan väl kolla. Jag pratar med en kille med en lite speciell frisyr, han förklarar för mig hur han gör för att kunna sova utan att förstöra det fina håret. Killens frisyr gör att han kanske ser lite farlig ut men det visar sig snabbt att han är en "helgo" kille. Vi blir erbjudna kaffe, känner dock att vi skall nog bege oss iväg, området är stort och vi vill mycket innan solen går upp. Då vi går ut ropar någon, "hoppas ni får en lugn natt".

Nu har regnet upphört och himmelen börjar klarna upp. Det är en hel del folk ute i Vittsjö, så vi bestämmer oss därför att åka ut mot "ytterområdena".

Någonstans vid Bröna

Nu har natten tagit över på allvar. Vi åker i området öster om Emmaljunga. Bilen som vi åker i är speciellt utrustad på flera sätt. Bland annat finns bra belysning även rakt ut åt sidorna.

Någonstans i ytterområdet

Oj, så många djur vi passerar nära inpå. Efter ett tag slutar vi räkna rådjur, de finns ju nästan öööverallt! Utan sidobelysningen hade vi aldrig sett dem och troligen passerat i lite högre fart.

Klockan har passerat midnatt för ett bra tag sedan och vi har besökt våra "viktiga" platser ett antal gånger redan. I Vittsjö har Puben nu stängt. En del ungdomar är ute men inga verkar berusade, de vinkar igenkännande åt oss. Vi fortsätter i ytterområdena och har efter ett tag besökt både Verum, Gundrastorp och Snärshult. Ingemar berättar att på vintern ger naturligtvis nysnö fördelar men även regn gör att det är lätt att identifiera nya hjulspår som kan vara intressanta.

Nu är vi åter i Vittsjö. Vi stannar bilen, slår av motorn o går ut för att lyssna, detta är en bra metod att använda på natten, säger Ingemar. Samtidigt upptäcker vi att det ligger en massa skräp på väg 117. En trafikskylt ligger mitt på vägen, delar från Sjöstugans reklamskylt ligger också kastad mitt på vägen. Efter ett tag ser vi också stenar, kanske tidigare placerade på järnvägsrälsen men nu utspridda av passerande bilar. Vi försöker kolla om någon mer skadegörelse skett men kan inte för stunden se något.
Då vi pratar om det meningslösa i detta handlande, hör vi röster på väg mot oss. Efter ett tag passerar ett gäng ungdomar. Tre grabbar o två tjejer. Fyra av dem i ålder att de enligt min uppfattning helt klart inte skulle befinna sig ute klockan halv tre, utan i stället för länge sedan vara nerbäddade i egen säng. Att visst samband med eländet vi just städat undan och ungdomarna finns, är solklart, dock har vi inga bevis. Vi följer på avstånd efter gänget både med bilen och till fots. Efter ett tag märker vi att de noterat vårt intresse och av någon anledning skingras gänget.

Vi fortsätter våra rundor. Någon fast plan för hur Trygg i Vittsjö skall köra finns som sagt inte. Våra "tänkbara stöldplatser" är vårt mål att bevaka så mycket som möjligt. Händer inget vid dessa i natt har vi lyckats. Om något händer kommer vi att dokumentera "allt", för att vid behov rapportera till 112.

Vi åker sakta i ett område då Ingemar plötsligt tvärbromsar, -ett fönster som inte borde vara öppet står på vid gavel! Vi konstaterar att vi är i ett område där vi utan att inkräkta på lagen om "hemfridsbrott" kan ta oss en närmare titt. Efter ett tag är vi överens om att det inte handlar om något inbrott. Vi stänger till fönstret och åker vidare.

Åter i byn möter vi tidningsbudet. Han berättar att polisen just varit vid södra infarten. Vi åker dit men konstaterar att de redan lämnat platsen. Efter ett tag börjar vi misstänka att vi kanske misstog oss vad gäller ungdomarnas tidigare "upplösning". ”Vi skulle kanske , -jag kände igen den ene killen”, eftersnacket var igång. Kanske hade patrullen kunnat "rädda" ungdomarna undan myndigheterna, vilken fin tanke!

En spontan tanke for genom mitt huvud, varför är Trygg så dåliga på att tala om vilket fantastiskt jobb de verkligen gör för bygden. Om så varit fallet hade kanske fler chaufförer anmält sig.

Klockan har passerat tre och gryningen börjar komma. Vi åker bort mot Bäckabro. Vilken sagolik syn! Gryning, lätt dimma över sjön, fåglar som börjar vakna och sjunga! Bara denna upplevelse är värd hela nattens arbete!


I samband med att vi stannat vid Bäckabro kommer en bil, ut hoppar en ensam kille. Efter ett tag frågar vi, har du problem att komma hem. Ja, svarar killen. Det slutar med att vi har en trevlig tonåring i bilen o skjutsar honom hem.

Någonstans i Hästhult

Han tackar artigt och kanske är han genom denna enkla gest från oss en ”Trygg i Vittsjö- chaufför” när jag sitter på Skansenhemmet om ett antal år.

Trygg i Vittsjö har tidigare gjort reklam för behovet av fler chaufförer och att just detta är en förutsättning för att verksamheten skall överleva på sikt.

Jag kan rekommendera dig ett försök. Ta vara på möjligheten att uppleva fantastiska nätter, ibland gyllene gryningar, samtidigt som du gör nyttan för hela bygden. Börja med att prova ett pass, utan att du förbinder dig till något, bara åka med för att prova om det är något för dig! Har du dessutom en trevlig kompis att åka med, ger en natt många timmar till givande o intressanta samtal.
Fundera på saken, du kan anmäla dig på Vittsjödagen eller på Trygg i Vittsjö hemsida.

Top