STORT INTRESSE FÖR HANTVERKSDAG I EMMALJUNGA

EMMALJUNGA. Solen sken med matta strålar, regnskurarna kom och solen glimtade åter fram vid hantverksdagen vid Emmaljunga hembygdsstuga. Nog var det omväxlande väder men de flesta hantverkarna kunde hysas in i det nya katedralliknande tältet. Stundtals kom de uppslagna paraplyerna fram och de små ettriga knotten fann då för gott att husera utan att störa!

En hörna av hantverksprodukter med flugbindaren längst bort.

Troligen var det den hittills största satsningen i hantverkets dag vid hembygdsstugan med omkring 125 besökare. Regnskurarna bekymrade föga då de flesta hantverkarna fick plats i ”katedralen”. Där såldes ekologiskt hembakat bröd som ganska snabbt ”åts upp” av sugna köpare varför ny sändning fick rekvireras. Bland de åtta sorterna fanns Bondbröd, bakat på landet! De som sökte fruktbröd fick sin önskan uppfylld. Hembygdsföreningens specialité: gorån bakades och såldes vid kaffebordet.


Brödboden hade många både besökare och kunder och brödet utan sovel gick som smör i solsken.

Bland hantverkarna fanns knyppling, vävning och flugbindning till det ganska närbelägna flugfisket. De mest flitiga hantverkarna var bin bakom en glasruta som byggde honungskaka som hantverk och den färdiga biprodukten fanns till salu.

Ett par av besökarna från annan nationalitet beskådar flitiga svenska bi under arbete.

Lars Göran Persson visade en del av sin stora fotokollektion med vältagna bilder från orten. Svarvade saker och gamla foton visades i stugan.

Mellan regnskurarna kom hembygdsföreningens sånggrupp som sjöng flera väl mottagna sånger. Dragspelstrion fortsatte med flera låtar innan det var dags för nederbörd. På klädstrecken hände särkar och andra damunderkläder som var på modet för några årtionden sen. Syftet med klädernas torkning på linan misslyckades. Den närbelägna ängen mejades med lie och räfserskan fick paus under regnskurarna.













Top