Skåne runt med Permobil

VITTSJÖ. På fredagen startade Hermann Meienhofer en lite ovanlig tur runt Skåne. Det är inte vilken resa som helst. Hermann tänker göra denna resa med hjälp av en permobil.

Eftersom han planerar att köra utefter kusten blir det många mil. Därför räknar han med att vara åter i Vittsjö först om två veckor.

Hermann kommer ursprungligen från Österrike. Under flera år var han verksam som reportagefotograf i Stockholm. Genom en trafikolycka 1970 förändrades livet totalt och Hermann hamnade i rullstol. En av anledningarna till att jag hamnade i Vittsjö var faktisk dialekten, jag tycker om den. Dessutom har jag alltid haft en förkärlek för södra Sverige, säger Hermann.

Jag räknar med att kunna ta mig fram ungefär fyra mil om dagen. Eftersom jag försöker undvika de allra mest trafikerade vägarna kan det bli en del backar och detta tar extra ström. Därför är det lite svårt att planera exakt var jag hamnar.

Det tar ungefär tio timmar att ladda batterierna. På detta vis räknar Hermann med att förflytta sig mellan vandrarhem eller hotell. Han ser inte sämre väder som något problem utan menar att han är väl rustad för detta också.

Är du inte orolig för att något går sönder? Nej, allt löser sig alltid, säger Hermann. Dessutom har jag flera vänner jag kan ringa om det går helt fel.

Hermann berättar att han tidigare haft tankar på att göra motsvarande resa till Paris. En sträcka på cirka 150 mil. Om Skåne- turen går bra, kanske tag tar upp planerna med Paris igen avslutar Hermann. Vi önskar honom lycka till och ber honom att återkomma med en reserapport.

Top