Svampens Dag, söndagen den 2 september 2012

VITTSJÖ. Söndagen den 2 september är det Svampens Dag.
För femte gången anordnas Svampens Dag gemensamt i Sverige, Norge och Danmark. Förhoppningen är att ägna första söndagen i september åt svamp antingen genom att själv plocka svamp eller lära av vad andra har samlat in eller kan berätta om svamp.

Det är de rikstäckande mykologiska föreningarna i Sverige, Norge och Danmark samt Svampkonsulenternas Riksförbund i samarbete med lokala Svampföreningar, Biologiska föreningar m fl ordnar aktiviteter i respektive land.

Varför ordna en Svampens Dag?
Avsikten är att sätta fokus på en grupp organismer, som verkar mycket i det fördolda. Svamp har på många sätt en nyckelroll i naturen. Förutom att matsvampplockning ger kulinariska upplevelser ger den också motion och ökat välbefinnande genom vistelse i skog och mark. Svampens viktigaste roll i naturen är dock det unika samarbetet med träd och många växter, som inte kan växa utan att bilda så kallad mykorrhiza med svamp. Även som nedbrytare av döda träd och grenar till näring åt nya träd och växter har svamp stor betydelse.
På Sveriges Mykologiska Förenings hemsida presenteras de aktiviteter, som anordnas runt om i landet (www.svampar.se)
Svamputflykt i Ubbalt i Vittsjö, den 2 sept, kl 09.30-ca 12.30.

Snapphanebygdens Mykologiska Förening firar Svampens Dag genom att anordna en svampexkursion. Vi ger oss ut i svampmarkerna i naturområdet Ubbalt i Vittsjö.
Kom och lär dig mer om soppar, kremlor, riskor och andra intressanta svampar. Vi kommer också ge tips på lämplig svamplitteratur. Tag gärna med egna fynd för artbestämning.
Vi bjuder på en god svampsoppa.
Ta med svampkorg, svampkniv eller annan smalbladig kniv och fika. Det kommer att finnas möjlighet att grilla korv.
Det behövs inga förkunskaper.
Ni är alla varmt välkomna!

Samåkning i bilar:
Samling i Hässleholm vid Kvantum kl 09.00
i Bjärnum vid järnvägsstationen kl 09.15
i Vittsjö, marknadsplatsen kl 09.30

Information: Allan Nyberg, Vittsjö Tel: 0451-232 25 mobil: 0733-20 49 64

Top