NORKEHALL VÄGER 400 000 KILO?

NORKEHALL. Namnet Norkehall är varken Svenskt eller Nordiskt utan ursprunget kan komma från jätten Norke som var bosatt i Harastorp, Röke. Norkehall är ett större stenblock som finns intill privata skogsvägen mellan Hästhult och Bokholmen. En koloss på så där cirka 400 ton.

Detta väldiga stenblock kan du finna om du följer vägbeskrivningen. Blocket är dock svagt synligt från skogsvägen.

Vägbeskrivning för att komma till Norkehall som är belägen i Hästhult by, väster om Vittsjö. Mitt emot Anders Svenssons stora anläggning för mjölkproduktion finns en bra skogsväg och den färdas du. Vid vägdelning tar du högra vägen och efter totalt 2,3 km är du framme vid en stor kraftledning. 30 meter före denna, mitt emot en vändplan, följer du kraftledningens riktning och cirka 50 meter in i skogen finner du Norkehall. Ett par hundra meter före kraftledningen är biltrafik inte tillåten!

Sägnen förtäljer att i Harastorp fanns på sin tid en jätte som blev störd av klangen från kyrkklockan i Skånes Fagerhult. I vredesmod och för att tysta kyrkklockan tog då jätten Norke en sten och med hjälp av sitt strumpeband slungande han i väg stenen. Strumpebandet brast och stenen kom inte fram till målet och dessutom kom den ur riktningen. Norkes sten hamnade halvvägs och blev då Norkehall där den i dag ligger ganska fast.
Norkehall är cirka fem meter hög ovan jord och cirka åtta meter lång. Bredden är cirka fyra meter. Vid sidan finns en annan sten som också är cirka åtta meter lång, tre meter hög samt två meter bred. Mellan dessa båda stenblock finns en ”kilsten” på cirka en kubikmeter, fastkilad mellan blocken.
Kanske, på jättens Norkes tid var det ett helt stenblock med kilstenen ovanpå.

Mellan dess båda klippblock håller en kilsten på att arbeta sig nedåt efter varje frostsprängning.

 

Här syns den väldiga stenen

Genom frostsprängning har en spricka bildats och efter årtusendens förlopp har kilstenen pressats allt längre ner i sprickan.
På Norkehalls tämligen plana topp växer träden som är avverkningsklara om några år!


Top