Nobeldagen idag den 10 december

 

Idag är det den 10 december, alltså den 344:e dagen på året enligt vår kalender, om det inte är skottår. Det innebär samtidigt att det bara återstår 21 av 2012. Nu är det som du säkert redan vet, även Nobeldagen idag.

Nobeldagen, den dagen då nobelprisen delas ut i Sverige och Norge, detta efter Alfred Nobels dödsdag 1896.

Nobelpriset delas ut varje år och är internationella utmärkelser, som tilldelas personer som gjort viktiga insatser eller framsteg inom fysik, kemi, fysiologi, medicin, litteratur och fredsarbete. Nobelpriserna delades ut första gången 1901.
Du kanske reagerade över de pris jag räknade upp ovan o saknade priset i ekonomi. Nu är det så här att 1968 instiftade Sveriges Riksbank en utmärkelse som ibland förknippas med Nobelpriset, ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. Detta pris delades ut för första gången 1969. Även om det inte officiellt är ett Nobelpris har dess tillkännagivande och presentationer gjorts tillsammans med de andra priserna.

Nobelpriserna delas ut i Stockholm med undantag för fredspriset som delas ut i Oslo. Hur är Norge inblandat i detta kanske någon undrar, med all rätt. Jo, vi får inte glömma att priset delades ut före unionsupplösningen 1905. Bakgrunden är att år 1900 utfärdades Nobelstiftelsens nyetablerade stadgar av dåvarande kung Oskar II. 1905 upplöstes så den svensk- norska unionen. Man valde då att fortsätta att låta Norges Nobelkommitté vara ansvarig för tilldelningen av Alfred Nobels fredspris och svenska institutioner förblev ansvarig för de andra priserna.
Som kuriosa kan det vara kul att veta att Wilhelm Konrad Röntgen var den förste att få priset i fysik. Detta naturligtvis för sin upptäckt av just röntgenstrålning.
För de priser som delas ut i Sverige hålls ceremonin i Stockholms konserthus. Vad gäller fredspriset så genomförs motsvarande ceremoni i Oslo rådhus, som också brukar Tv-sändas.
Nobelbanketten genomförs sedan 2005 Blå hallen i Stockholm, denna sänds oftast på Tv. Här deltar den svenska kungafamiljen som hedersgäster.

Top