NYTT ÅR - MEN TRADITIONEN BESTÅR I GÅSADAMMEN.

VITTSJÖ. Ett ovanligt litet skådespel utspelar sig varje morgon mellan kl. 09.00 och 09.30 i Gåsadammen. Då kommer Knut Roos och hunden Tengel för att utspisa dammens invånare. De på ytan alltså.


Jag har innan den avtalade träffen med Knut flera gånger bevittnat den här utspisningen. Allt är lugnt i och omkring dammen – bortsett från de ideliga skriken – intill dess att Knut och Tengel dyker upp på trappan i f.d. Sjövik där Knut bor. Tengel är Knuts hund, som lugnt går med husse bland alla fåglarna.

Gässen börjar låta så snart Knuts gula jacka syns på trappan. Ingen kan undgå att höra de lätena. De fyra gässen anför sedan fågelhopen som går Knut till mötes.

Vid den lilla hyddan där den goda maten förvaras fyller Knut en hink med säd. Bjuder först gässen att äta lite och går sedan ner till dammen och häller säden i utfodringsrännan. Att gässen har den här förturen är för att de genom sin storlek behöver lite mer mat än de mindre fåglarna. Jag hoppas de bifogade bilderna kan åskådliggöra skeendet. Det är ett verkligt skådespel väl värt en omväg när man går sin morgonpromenad.
Knut efterträder Alf Persson, som avled för ett par år sedan. Alf startade  den här uppgiften. Han var då ordförande i Vittsjö Turistförening. Ansvarig för att det fortgår är fortfarande Turistföreningen via Campingplatsens ledning. Knut berättar att under vintertiden är änderna cirka hundra till antalet medan de under den varma tiden är cirka fyrtio. Gässen är två par. Hannarna är vanlig grågås medan honorna är av rasen Skånsk gås. Knut har också noterat att tillväxten av änderna inte är lika stor som i Vittsjön eller sjöarna omkring.

Honorna lägger visserligen sina ägg, de ruvar dem och äggen kläcks. Då blir de flesta kycklingarna mat åt gäddorna i dammen med normal hjälp av kråkor och måsar. Är det månne så att gäddorna i dammen är för många? Bör man fiska ut de största? Frågor jag inte kan besvara själv. Därför vidarebefordrar jag svaret till de kunniga att betänka, besluta och eventuellt åtgärda.

Top