TRÄTJÄRA OCH ÅLDER HÖR SAMMAN?

VITTSJÖ. Åldrandet och åldringar har kommit i ropet sedan Svenska Dagbladet publicerade artikel om åldringar i Vittsjö och Farstorp. Olika jämförelsetal används för att kommit i ålderstoppen. Felläsning eller faktafel förekommer ofta.

Äldst i Vittsjö församling är Jenny Persson, 106½ år.

Till och med högt akademisk lärde kan inte göra skillnad på har funnits och finns! För klarläggande gäller att sedan 1900-talet början och fram till i dag har det funnits 22 församlingsbor som passerat sekelgränsen. I dag finns det två personer i Vittsjö som passerat 100-års dagen. För några veckor sedan fanns det fyra hundraåringar i Vittsjö men tillväxten är ganska god! Sen kan experter använda olika jämförelsetag för att nå önskat resultat.

Hur som helst så finns Vittsjö i toppen, även när det gäller hundraåringar. Vad kan detta bero på? Många talar om den hälsobringande luften men den kommer någonstans ifrån!
Det är inte bevisat på något sätt genom analyser och undersökningar om det är luften som är upphovet. En teori är att tallskogen kan vara upphovet. Inte enbart tallskogen utan beståndet i tallen kan ha stor betydelse. Vittsjö och den ”blå zonen” som visar höga ålderssiffror finns inom området där det förädlades trätjära under flera hundra år. Trätjära var förr ett allom känt läkemedel för både människor och djur. Tjärvattnet som framkom vid tjärbränning användes för som läkemedel.
Teorin är alltså att tillgången på tjärved kan vara orsaken till höga ålderssiffror?

Top