Skall 2013 också bli ett fotbollens år i Vittsjö?

VITTSJÖ. Utan tvekan var det stora samtalsämnet under 2012 damfotbollen och att detta lag nu faktiskt var i Allsvenskan.

Visst kändes det lite overkligt, lilla Vittsjö nu i samma serie som storklubbar från Stockholm, Göteborg o Malmö. Denna nya situation krävde en ombyggnad av den befintliga idrottsanläggningen. Inför byggstarten av den nya Idrottsparken fanns vissa synpunkter på anläggningens utformning. Dessa synpunkter grundades säkert i viss brist på tydlig information från VGIK. Hade denna varit bättre hade troligen alla varit överens om att anläggningen kommer att bli jättefin och kommer dessutom att tillföra så mycket på flera sätt. Detta dessutom över lång tid framöver. Ett redan fallfärdig skjul kom att bli tidningsrubriker av anledning att det saknades rivningslov, det sägs att klubben fick betala straffavgift. Frågor som, tror du planen blir klar i tid, skall du på matchen på lördag, hur tror du det går osv, mötte jag på många platser. På ICA och hos Ewa på Medborgarhuset pratades fotboll, stötte man på någon under en promenad så var ämnet snart inne på just fotbollen. Personer som aldrig tidigare hade det minsta intresse av fotboll visade sig riktigt engagerade och ordentligt pålästa. Tänk vad idrott, i alla dess former kan förena och engagera på ett positivt vis. Nu hade vi Vittsjöbor fått något riktigt gemensamt, vi var i Allsvenskan! En anda som senare också väldigt tydligt visade sig i ”vi skall göra allt vad vi kan för att heja fram våra tjejer till framgångar under den kommande säsongen”.

Som boende nära den blivande Idrottsparken hade jag möjlighet att ta del av vilket enormt jobb Vittsjöföretaget Grus & Makadam gjorde. Jag noterade även en ”äldre man” som ofta tidigt på morgonen i vinterkylan, fanns på plats för att starta upp alla maskinerna. Det jobbades från mycket tidigt till ibland långt ut på kvällarna. Även en icke insatt kunde lätt förstå att arbetet genomfördes mycket grundligt och proffsigt. När den ”vibrerande” maskinen packade bärlagren var jag nog inte ensam om att få hålla ordentligt i kaffekoppen. Jag tröstade mig med att stackaren i maskinen hade det säkert ”tio resor” värre än jag.
Vid mina besök på den blivande Idrottsparken hade jag flera gånger förmånen att träffa Kalevi Hämäläinen.

Vi pratade ibland om framtiden för idrotten i Vittsjö, ibland pratade vi om kommande utformning av anläggningen. Jag förstod tidigt på Kalevi att hans ambition var att även skapa en fin friidrottsarena. På något vis förstod jag att han nog tänkte att friidrotten engagerar så ofantligt många fler. Inget ont i lagspelet fotboll, men inom friidrotten finns så många grenar. Alla är av olika skäl inte fotbollsspelare men troligen finns en gren inom friidrotten som kan väcka intresse hos de flesta.

Det handlar mer om att finna just denna nisch som man är duktig i, för att sedan med hjälp av klubbens tränare utvecklas. Ju mer jag pratade med Kalevi ju mer fascinerades jag av vad denne man vill och faktiskt kommer att göra för bygdens ungdomar. Just nu slogs jag av ytterligare en tanke, varför finns inte ”Årets sponsor” med vid den stora Idrottsgalan. Jag och säkert många med mig, hade utan minsta tvekan lagt rösten på Kalevi Hämäläinen i Vittsjö GIK.
Våren gick i framgångens tecken.
Första hemmamatchen stod på Vittsjö Idrottspark den 15 april. Premiärmatchen samlade över 1200 åskådare. Motståndarlaget denna gång var Stockholmslaget AIK FF. Förutom att tjejerna spelade bra fotboll kom självklart denna stora publik och hejarklack att bidra till att våra tjejer kunde stå som segrare med 3-1. ”Vårat” lag åkte därefter till Göteborg för att möta inte mindre än Torbjörn Nilssons Kopparberg/ Göteborg FC.

Inte många hade väl trott att Vittsjö skulle stå som segrare i ösregnet i Göteborg, men så blev det. Vittsjö vann borta med 2-1. Framgångarna fortsatte med att laget besegrade Piteå hemma med 2-1. Även denna gång fanns stor publik på Vittsjö Idrottspark. Sen kom ”dundersmällen”! Vittsjö mötte Linköping hemma den 5 maj.

Nilla Fischer, lagkaptenen från Verum nu spelandes för Linköping, nu blir det tufft! Mot alla odds stod Vittsjö som klar segrare med hela 3-0 då matchen blåstes av.

Slokörade Linköpingsspelare åkte efter dusch norröver. Linköping hade fått storstryk av nykomlingen Vittsjö, detta var inte klokt! Åskådarna på Vittsjö Idrottspark kände tydligt framgångens vind blåsa, hur kommer detta att sluta? Var kanske ”topp 8” som tränare Thomas satt som målsättning för låg ambition. I detta läge trodde nog flera på en betydligt bättre placering när säsongen var slut. Fotbollssnacket var i full gång.
I omgång 6 kom dock en obehaglig förlust. Vår lag mötte Malmö borta, i riktigt skitväder. Matchen slutade 4-1 för Malmö. Kampen var jämn o slutresultatet visade absolut inte matchbilden, utan mer på att Malmö hade en faslig tur. Det borde helt klart blivit oavgjort! Den 20:e maj gästades Idrottsparken åter av ett Stockholmslag. Denna gång var det Djurgården som, precis som det andra huvudstadslaget, skulle komma att få stryk! Matchen slutade 4-1 till Vittsjö. Två veckor senare åkte våra tjejer till Närke för att ta sig an Örebro. Naturligtvis gjorde de det igen! Vittsjötjejerna åkte hem med ytterligare tre poäng i bagaget efter en vinst 4-3. Våren fortsatte i framgångens tecken, med bland annat vinst över Jitex med 2-1. Årets andra derby, blev matchen mot Kristianstad, precis som mot Malmö, även denna som en bortamatch. I ett regnigt Kristianstad ville det sig inte för våra tjejer. Hemmalaget vann med 3-1. Vårsäsongens riktiga höjdpunkt var naturligtvis matchen mot Tyresö. Västanskogen kryllade av folk och bilar.

Arrangörerna hade satt ett tak till 2500 besökare. Långt före matchstart var ”taket” nått.

Detta innebar att en del åskådare befann sig utanför staket, några fanns uppklivna på en byggcontainer. Vilken match det kom att bli. Våra tjejer gjorde en helt makalös prestation. Att hålla bland annat superstjärnan

Marta i schack var ingen lätt uppgift. Otroligt nog slutade denna fightermatch oavgjort 1-1. Detta var enormt bra gjort av Vittsjötjejerna samtidigt som det säkert var riktigt surt för de senare blivande Svenska Mästarna. Vittsjö hade under våren tampats om att vara bland de tre/ fyra bästa lagen i tabellen. Vem trodde detta inför starten i våras? I vart fall gjorde inte Perlskog, känd krönikör på Svensk fotboll detta. Han undrade tidigt vad Vittsjö egentligen hade Allsvenskan att göra. En ”dagsslända” som skulle få tampas om sistaplatsen i tabellen tyckte han. Lite längre fram fick han dock upp ögonen för hur fel han som expert hade. Det blev också en ”kovändning” från hans sida i en kommande krönika. Även experter kan ha fel, erkände han. Det finns säkert många förklaringar till varför Vittsjölaget skämde bort oss med ideliga segrar under våren, inte bara på hemmaplan. Första faktum är naturligtvis, att tjejerna spelade en fantastiskt bra fotboll. Lägg sedan till att troligen flera lag underskattat nykomlingen Vittsjö. En annan anledning var att spelarna faktiskt lyckades klara sig från allvarliga skador.
Svårare under hösten.
Höstmatcher är vis av tidigare erfarenhet, alltid svårare. Svårare underlag, lagen börjar känna varandra, nykomlingar tas med mer respekt och skador infinner sig tyvärr hos alla lag. Vittsjölaget startade säsongen med en förhållandevis oerfaren spelartrupp, som lyckades utmärkt under våren, men som inte hade någon rutin av tuffare höstmatcher. Huvuddelen av spelarna hade dessutom aldrig varit på den nivå som det innebär att vara i Damallsvenskan. Det är klart att detta tar både fysiskt och psykiskt. Att detta skulle visa sig fram på hösten var helt normalt. Just skador drabbade tyvärr Vittsjölaget inte minst under sommaren. Det innebar att inför höststarten var flera spelare tyvärr skadade. Flera av skadorna hade dessutom drabbat nyckelspelare. Ifeoma Diekes långtidsskada slog troligen hårdast. Hennes förmåga att styra upp inte bara försvarsspelet kom att saknas i matcherna framöver. Att med kort varsel ersätta Ifeoma var naturligtvis inte lätt. Vi såg därför under hösten ett Vittsjölag som gjorde flera ”onödiga” försvarsmissar. Samtidigt såg vi också att det tidigare flytet i spelet helt saknades. Det blev väldigt mycket slit för flera av spelarna. Flera gånger var det så nära, så nära, men det ”ville” sig inte riktigt, ”bolluslingen” hamnade inte i motståndarmålet, utan strök förbi stolpen. Bara detta faktum tar naturligtvis bara det på krafterna.

Tränarduon Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist utryckte efter sista matchen, vi har lärt oss enormt mycket denna säsong. Allt detta skall vi naturligtvis ta tillvara i kommande träning. Nu vet vi vad som saknas. Det ger samtidigt motivation till att träna ännu mer, med siktet inställt på att bli ännu bättre inför 2013.
Vi får absolut inte låta höstens sämre flyt i spelet skärma den beundransvärda insats laget gjorde under säsongen totalt sett.

Att som nykomling placera sig sexa i den Allsvenska tabellen var det nog ingen som ens vågat hoppas på. Lägger man också till att Vittsjö placerade sig fyra i publikligan är sensationen total. Med ett publiksnitt på 1102 åskådare per match vittnar detta om en av Vittsjö GIK:s styrkor den här säsongen.

Den ”tolfte” spelaren som det brukar heta, var riktigt, riktigt stark. Vittsjö har säkert kommit till allsvenskan för att stanna länge!
Att sedan säsongen fick krönas med att tränarduo Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist blev årets tränare vid fotbollsgalan i Stockholm förgyller ytterligare det enorma fotbollsåret för hela idrottsföreningen och för Vittsjö.
Naturligtvis kommer vi ”extraspelare” att finnas på plats även under den kommande säsongen. Vi kommer säkert också att försöka locka flera i vår bekantskapskrets att följa med till Vittsjö Idrottspark. Redan vid den första hemmamatchen den 21 april kommer vi att behövas, det är nämligen inte mindre är 2012 års segrare Tyresö, som då (med hjälp av oss) skall få stryk av våra tjejer.
Vi ses den 2013-04-21 klockan 14 på Idrottsparken!

Vaikka termi merkitys on vain keksitty näinä viimeisinä päivinä, tällaiset ongelmat ovat luultavasti aina olleet siellä. Tänään verkossa ostettava kanta on todella hieno. Monet Yhdysvaltain kansalaiset pitävät "http://viagrasuomi.biz/viagra-naisten.html". Mitä potilaat saattavat kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ennen ottamista Viagra? Viagra on yksi kaikkien aikojen parhaista lääkkeistä. Olette ehkä kuulleet "". Hyvin tärkeä asia, jota sinun on etsittävä on "". Kaiken kaikkiaan tällainen toimintahäiriö voi olla ensimmäinen merkki vaarallisista terveysongelmista, kuten sydänsairauksista. Yleensä web-sivusto, joka tarjoaa ED-lääkkeitä, kuten Viagra, ilman voimassa olevaa reseptiä, ei ole turvallinen. Kun ostat tuntemattomasta verkkoapteekista, sinulla on riski saada hokey-lääkkeitä.

Top